Muslimsk faste er både tradition og religion

Mens den kristne fastes 40 dage mellem fastelavn og påske ikke betyder det store for et flertal af danskerne, så ser det anderledes ud i landets andenstørste religion, islam.

"Vi stræber efter at nærme os Gud på en ordentlig og sund måde," siger Mohamed Gelle.
"Vi stræber efter at nærme os Gud på en ordentlig og sund måde," siger Mohamed Gelle. Foto: Leif Tuxen.

Her er fasten i måneden ramadan lige så central, både religiøst og traditionsbundent, som julen er for danskere.

LÆS OGSÅ: Muslimer har mindet os om den kristne faste

Mohamed Gelle, vicegeneralsekretær i care4you, der blandt andet beskæftiger sig med repatriering og integration, mener, at noget af det, danskerne kunne lære af muslimernes faste, er, at man på en anden måde end resten af året kan solidarisere sig med mennesker, der sulter.

"Det er en måned, som muslimer gør rigtig meget ud af. Både de meget religiøse muslimer og de mange muslimer, som faster af tradition," siger han.

Ramadan er med andre ord en måned, hvor man bliver mindet om, at man skal være god mod andre, give almisser til de fattige og nærme sig Gud.

"Man skal være opmærksom på, at man ikke må lyve, bagtale andre og i det hele taget være et bedre menneske. Og det er altså ikke det samme som at sige, at det skal man ikke resten af året. I ramadanen skal man bare tænke meget mere over det, forsøge at gøre noget ekstra," forklarer Mohamed Gelle.

Men ligesom mange danske julefejringer handler mere om mad og gaver end om Jesu fødsel, så erkender Mohamed Gelle også, at træerne ikke vokser ind i himlen i de muslimske hjem.

"Selvom man ikke spiser hele dagen under fasten, så er det jo heller ikke meningen med ramadan, at man skal spise så meget om aftenen og natten, som tilfældet er. Jeg må nok indrømme, at der ofte bliver brugt flere penge på mad i fastemåneden end i de resterende måneder. Men det handler så også om meget lækre traditionsrige retter, der hører til fasten, og så at de fleste har mange gæster," forklarer han.

I det hele taget ligner ramadan og julen mere om hinanden end ramadan og den kristne faste. I Danmark får mange af de muslimske børn også gaver i forbindelse med fasten.

"Vi stræber efter at nærme os Gud på en ordentlig og sund måde."

benteclausen@k.dk