Prøv avisen

FN-organisationer giver medarbejdere fri på muslimsk helligdag

Det er bestemt, at alle FN-kontorer i verden skal holde fri på de to muslimske helligdage eid-al-fitr og eid-ul-adha. Det betyder, at man må fravælge kristne helligdage hvert år, og i år er det så blevet Kristi himmelfartsdag, som man i Unicef Danmark har ladet udgå af feriekalenderen. Her er det Thorvaldsens Kristusfigur i Københavns domkirke, Vor Frue Kirke. - Foto: Christian Lindgren

Alle FN-organisationer i Danmark har afskaffet Kristi himmelfart, og alle medarbejdere har i stedet fri på den muslimske helligdag eid

Muslimer over hele verden fejrede i denne uge afslutningen på ramadanen, men i Danmark kan det være svært at fejre årets mest hellige dag for muslimerne, hvis den ligger midt i en arbejdsuge.

Det har alle FN-organisationer, heriblandt Unicef, nu rådet bod på ved at give alle medarbejdere fri på den muslimske helligdag eid. Til gengæld skal alle arbejde på Kristi himmelfartsdag, da Unicef Danmark har afskaffet den som fridag for medarbejderne.

Hos Unicef har tiltaget ikke mødt protester blandt medarbejderne:

Vi er del af en international organisation, som er multikulturel, og jeg tror generelt, at den type af organisationer tiltrækker personer, som er åbne over for alternative synsvinkler. Så generelt set er folk åbne for idéen, siger Thomas Sørensen, der er kommunikationschef på Unicef's internationale kontor i København.

Unicef, der er FN's hjælpeorganisation for verdens børn, får besked fra hovedkontoret i New York om, hvilke helligdage der gælder for alle.

Det er bestemt, at alle FN-kontorer i verden skal holde fri på de to muslimske helligdage eid-al-fitr, som blev fejret i denne uge, og eid-ul-adha, som fejres i december. Det betyder, at man må fravælge kristne helligdage hvert år, og i år er det så blevet Kristi himmelfartsdag, som man i Unicef Danmark har ladet udgå af feriekalenderen.

Unicef kan ikke udtale sig om, hvor mange muslimer, der reelt er i organisationen, men det er ikke afgørende for, hvorvidt man fejrer muslimske helligdage.

Beslutningen får blandede reaktioner, men biskop over Århus Stift, Kjeld Holm, mener ikke, at man kan undgå den slags tiltag i vores samfund i dag:

Der er jo vilkårene i et multireligiøst samfund, at man må gøre sig sådan nogle overvejelser, siger han.

Kristen Skriver Frandsen, der er leder af Folkekirkens Mission og har beskæftiget sig med kristendommen i en multikulturel sammenhæng, kan godt forstå, at det kan være nødvendigt at tilpasse feriekalenderen:

Jeg synes altid, at det er dumt at afskaffe helligdage. Men i internationale organisationer, der er sammensat af folk fra forskellige religioner, kan det være et udtryk for agt og respekt for hinandens religioner, at det ikke kun er de kristnes helligdage, der holdes fri på, siger han.

Han mener, at man skal gøre plads for muslimske helligdage, uden at det går ud over de kristne helligdage.

Det er vigtigt, at man respekterer og agter hinandens religioner og åbner mulighed for, at man kan holde fri på religiøse helligdage, siger han.

Sognepræst og indvandrerpræst i Nathaniels Kirke i København Ellen Gylling er positiv over for, at man giver plads til muslimske helligdage, men hun frygter, at det kan føre til en forringelse af kristendommens stilling i Danmark:

Det er et stort spørgsmål, fordi vi lever i sekulariseret land. For mig som kristen præst handler det om, at den kristne kirke er synlig i gadebilledet og i vores liv. Jeg bliver meget ked af det, hvis kristne helligdage forsvinder ud af vores bevidsthed. Kristendommen ligger ved roden af vores kultur, og det er jeg bange for, at man kan glemme, hvis man skærer flere og flere af helligdagene væk fra vores kalender, siger hun.