Muslimsk-kristen enighed om frihed til at vælge religion

Kristent Muslimsk Samtaleforum afholdt i weekenden sin tredje konference

Møde mellem religiøse ledere i Fredens Kirke på Østerbro i København fredag den 24. oktober. 50 biskopper, imamer, præster mødtes under temaet, Frihed i religion, religion i frihed, til konference for kristne og muslimske ledere i Danmark. Biskop, Københavns stift, Erik Norman Svendsen i samtale med Imam S.M.M. Khademi, Imam Ali Center (i midten ses tolken). -
Møde mellem religiøse ledere i Fredens Kirke på Østerbro i København fredag den 24. oktober. 50 biskopper, imamer, præster mødtes under temaet, Frihed i religion, religion i frihed, til konference for kristne og muslimske ledere i Danmark. Biskop, Københavns stift, Erik Norman Svendsen i samtale med Imam S.M.M. Khademi, Imam Ali Center (i midten ses tolken). -. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Det varer nok nogle år endnu, inden kristne og muslimske ledere begynder at ringe rutinemæssigt til hinanden, hvis der er et problem, som kræver gejstlig indblanding.

Men med den tredje konference i Kristent Muslimsk Samtaleforum, som i weekenden fandt sted i Fredens Kirke i København, var det alligevel tydeligt, at dialogen er blevet mere moden. På trods af så svære emner som for eksempel Frihed i religion religion i frihed var der ingen forsøg på pænhed, men villighed til også at diskutere emner, som alle ved muslimer og kristne ikke nødvendigvis er enige om.

Eller som lektor og teolog Peter Lodberg, Aarhus Universitet, udtrykte det:

Jeg var med til det første møde i Nyborg i 2006. Vi er gået frem med syvmileskridt siden dengang, fordi vi nu tør italesætte, hvordan vi taler om Gud om ligheder og forskelle.

25 kristne og 25 muslimer deltog herunder fire folkekirkebiskopper samt den katolske biskop, men kun en enkelt imam, hvilket gjorde diskussionen til en dialog mellem hovedsageligt kristne teologer og muslimske lægfolk.

Ikke desto mindre var der bred enighed om, at religionsfrihed også er frihed fra religion og retten til at konvertere. Begge muslimske oplægsholdere: Formand for Islamisk Råd Jehad Al-Ferra og formand for Muslimernes Fællesråd Asmat Mojaddedi forklarede, at der i islam er frihed i religionsvalg.

Og ja, der er muslimer, der mener noget andet. Men hvis man læser islams tekster, kan man se, at man har ret til at vælge eller fravælge religion, sagde Jehad Al-Ferra.

Men I skelner alt for sjældent mellem islam og muslimer, sagde Asmat Mojaddedi.

Der står intet om religionstvang i Koranen, og det tror jeg, at hovedparten af muslimerne i Danmark er enige i. Men der er nogle ekstremister både her og i udlandet, som mener, at man ikke kan konvertere fra islam. Men det er ikke et flertal, sagde han.

De to kristne bidragydere til diskussionen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd Inge Lise Pedersen, og Københavns domprovst Anders Gadegaard, følte ikke så stort et behov for at redegøre for friheden til at vælge religion, men påpegede, at sikringen af religionsfriheden hviler på statens skuldre.

Medmindre altså staten ikke er opgaven voksen. Så er det også kristne menneskers pligt at gøre staten opmærksom på, at den svigter sit ansvar, sagde Anders Gade-gaard.

Biskop Karsten Nissen, Viborg Stift, brugte debatten til at påpege majoritets-religionens pligt til også at sikre religionsfrihed for andre religioner i Danmark.

Det gælder også den anden vej. Vil I som muslimer også bidrage til at sikre religionsfrihed for kristne i de lande, I kommer fra, og hvor islam er majoritetsreligionen?

Asmat Mojaddedi samlede handsken op.

Jeg er sikker på, at hovedparten af de danske muslimer er enige i, at kristne også skal have religionsfrihed i muslimske lande. Problemet er, at lande som Egypten og Saudiarabien hvor muslimers religionsfrihed iøvrigt også krænkes er diktaturer.

Anders Gadegaard plæderede for, at forsamlingen burde vedtage en udtalelse om kristen-muslimsk enighed om retten til konvertering og religionsfrihed i Danmark og ude i verden.

Sådan blev det ikke. Men deltagerne i Kristent Muslimsk Samtaleforum appellerede til, at der nedsættes en arbejdsgruppe om religionsfrihed, hvis resultater kan diskuteres ved næste års møde. Om arbejdsgruppen bliver til noget, afgøres af den 10 mand store styregruppe, der blev nedsat lørdag eftermiddag.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk