Prøv avisen

Muslimske ledere appellerer til dialog

Egyptens stormufti, Ali Gomaa, er blandt underskriverne på appellen om fred og forståelse mellem kristendom og islam.

Verdens fremtid står på spil, hvis ikke kristne og muslimer kan leve fredeligt sammen, hedder det fra blandt andet den egyptiske stormufti

138 muslimske religiøse ledere appellerer nu til deres kristne kolleger om fred og forståelse mellem verdens to største religioner.

Appellen er blandt andet sendt til pave Benedikt XVI og lederen af det anglikanske kirkesamfund, ærkebiskop Rowan Williams. Blandt underskriverne er den egyptiske stormufti Ali Gomaa og Algeriets religionsminister, Bouabdellah Ghlamallah.

"Muslimer og kristne udgør tilsammen over halvdelen af verdens befolkning. Uden fred og retfærdighed mellem de to religioner kan der ikke blive fred i verden", hedder det ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De muslimske lærde bruger citater fra både Koranen og Bibelen til at underbygge deres synspunkter, og de understreger, at de ikke blot er ude efter høflig religionsdialog.

"Det er verdens overlevelse, der er på spil", hedder det.

Ifølge det kuwaitiske nyhedsbureau KUNA blev appellen fremført ved pressemøder i Storbritannien, Mellemøsten og USA og tager sit udgangspunkt i et fælles teologiske ståsted: At både muslimer og kristne er enige om, at der kun er en Gud og forpligtelsen til at elske sin næste.

Professor David Ford ved afdelingen for studier i religion på Cambridge University, siger til KUNA, at appellen med så mange prominente muslimske lærde som underskrivere er uden fortilfælde.

Guardian skriver, at det 29 sider lange dokument er udsprunget af det jordanske Royal Aal al-Bayt institut for islamisk tænkning. Det kommer et år efter samme institut stod bag udarbejdelsen af et dokument, der kritiserede pave Benedikt XVI's Regensburg-tale, hvor han citerede en gammel byzantinsk kejser og udløste et ramaskrig i den muslimske verden.

Det nye brev er da heller ikke helt uden kritik af den kristne verden.

"Vi siger til de kristne, at vi ikke er imod dem, og at islam ikke er imod dem så længe de ikke angriber muslimer på grund af deres religion, undertrykker dem og driver dem ud af deres hjem", citerer Guardian fra brevet.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk