Mænd efterlyses i kirkeligt børnearbejde

Luthersk Mission har taget initiativ til at få flere mænd på banen i det kirkelige børne- og ungearbejde. Forsker peger på, at der på længere sigt kan blive en mere ligelig fordeling

Flere kvinder end mænd engagerer sig i kirkeligt børnearbejde.
Flere kvinder end mænd engagerer sig i kirkeligt børnearbejde. Foto: Bettina Brinkmann.

66 procent kvinder og 34 procent mænd. Statistikken fra 2009 og 2010 taler sit tydelige sprog i den opgørelse, som Luthersk Mission har lavet af fordelingen af mænd og kvinder i organisationens børnearbejde.

Carsten Hjorth Pedersen, der er leder af Kristent Pædagogisk Institut, har skrevet hæftet "Mand dig op" som en opfordring til mænd om at involvere sig i undervisning, opdragelse og forkyndelse i blandt andet kirken.

"Der er en underrepræsentation af mænd, og det er synd for børnene og mændene, at der ikke er flere mænd i arbejdet. Det er godt for børnene at udvikle både den mandlige og kvindelig identitet ved at have begge køn omkring sig. Og som voksen giver det en glæde at være sammen med børn," siger Carsten Hjorth Pedersen, der selv er engageret i en børneklub.

Han mener ikke, at kvinderne skal have skylden for mændenes fravær i børne- og ungeaktiviteter.

"Mænd skal ikke pive, og de eneste, der kan ændre på den her situation, er mændene selv," siger han.

I Luthersk Mission har man ladet sig inspirere af Carsten Hjorth Pedersens arbejde, og der er blandt andet taget initiativ til såkaldte mandegrupper, som skal få flere mænd ind i arbejdet.

Også i frikirkerne mærkes mændenes fravær.

"I vores børnearbejde er mit bud, at der er 70 procent kvinder og 30 procent mænd, mens det vender, når børnene bliver ældre, og aktiviteterne dermed tiltaler mændene mere," siger Jørgen Andersen fra organisationen Apostolsk Kirkes Børn og Unge.

Lars Skov Henriksen, der er professor ved Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation ved Aalborg Universitet, har tidligere været med til at lave en undersøgelse, der kortlægger danskernes engagement i frivilligt arbejde. Han er enig i, at mænd er underrepræsenteret i kirkeligt børne- og ungearbejde. Ifølge ham er kønsroller inden for frivilligt arbejde grundfæstede. Det kan blandt andet forklares med, at kvinder oftere end mænd tager uddannelser, der lægger op til socialt arbejde blandt børn og unge. Mens man ser, at mænd er mere aktive end kvinder i idrætsforeninger, fordi trænererhvervet i større grad tiltaler mænd.

Både Carsten Hjorth Pedersen og Lars Skov Henriksen mener, at pædofiliskandalerne i den katolske kirke kan være en faktor, der gør det vanskeligere at få mænd til at engagere sig i børne- og ungearbejde, fordi mændene vil være bange for selv at blive anklaget for pædofili.

Lars Skov Henriksen peger dog på, at der på længere sigt kan ske en ændring i kønsfordelingen i kirkens frivillige arbejde.

"Vi ser en tendens til, at jo yngre de frivillige er, jo mindre tydelig bliver forskellen mellem mænd og kvinder," siger han med henvisning til, at flere mænd tager en uddannelse inden for det, der typisk kan kaldes et kvindefag.

anne.jensen@k.dk