”Når det kolde vand ramte min hud, føltes det som knive”

Kinesiske medlemmer af religiøs bevægelse lever i eksil i Sydkorea. De frygter at blive tortureret, hvis de vender tilbage til Kina

Mange religiøse mennesker lever i Kina under samme vilkår som de to kæmpepandaer, der er lejet ud til Danmark af det store asiatiske land: med begrænset frihed og overvågning. Og nogle af dem bliver forfulgt for at tilhøre den i Kina meget omdiskuterede Church of Almighty God (Den almægtige Guds kirke), som Kinas Kommunistparti har kategoriseret som farlig.

”Politiet afhørte mig om mine brødre og søstre, men jeg nægtede at sige noget. Så de sendte mig i fangelejr, hvor temperaturen var minus 20 grader. De tvang mig til at tage kolde bade. Når det kolde vand ramte min krop, føltes det som knive mod min hud,” siger You Zhi om sin hårdhændede kontakt med myndighederne.

Han er nu flygtning i Sydkorea, hvor Kristeligt Dagblad har mødt ham. Hans beretning får støtte af Chen Mo, en anden flygtning, som Kristeligt Dagblad har mødt.

”Jeg arbejdede i kirken med min bror (de troende kalder hinanden ’bror’ og ’søster’, red.), da jeg blev arresteret. De spurgte om information om kirken og mig, men jeg nægtede at udtale mig. Så de begyndte at torturere mig,” fortæller Chen Mo.

Navnet er ikke hans fødenavn, men et såkaldt kirkenavn, han har taget for at beskytte sin families identitet. Chen Mo beskriver oplevelserne i myndighedernes varetægt.

”De rev mig i håret og slog mig i ansigtet. Da de blev trætte af det, sparkede de mig i stedet. Afhøringen varede i fire timer. Min hovedbund flækkede, og mit hår var vådt af blod,” siger han.

”10 måneder senere blev jeg dømt til fem år i fængsel for at tilhøre en sekterisk organisation,” siger Chen Mo.

Church of Almighty God er defineret som en sekt af Kinas Kommunistparti, blandt andet fordi bevægelsen tror, at Jesus er genfødt som en kinesisk kvinde, der nu lever i eksil i New York.

Men man bør ikke lade det teologiske tage opmærksomheden i spørgsmål om religiøs forfølgelse, siger Massimo Introvigne, italiensk religionsforsker og menneskerettighedsforkæmper, som blandt andet skriver for hjemmesiden bitterwinter.org, der også tidligt satte fokus på det muslimske folkeslag uighurerne i Vestkina.

”Jeg er katolik, så min teologi er meget anderledes end Church of Almighty God, og jeg er ikke overrasket over, at folk siger, at det her er kætteri. Men det er meget vigtigt, at vi adskiller spørgsmålet om teologi og spørgsmålet om menneskerettigheder,” siger Massimo Introvigne.

”Vi har beviser for, at hvis de bliver sendt retur til Kina, vil de blive fængslet og udsat for utroligt dårlig behandling. Så et er trosforskellighed, og noget andet er beskyttelse af mennesker mod tortur,” siger Massimo Introvigne.

Han har grundlagt Center for Studier i Nye Religioner (Cesnur) og forsker i udviklingen af nye religioner, blandt andre af Church of Almighty God. Cesnur har udgivet en rapport, hvor der redegøres for omfanget af forfølgelsen af bevægelsen. Sidste år blev 11.000 medlemmer arresteret, og 20 af dem døde i fængsel som følge af misrøgt, står der i rapporten. Ifølge Kinas Kommunistparti har Church of Almighty God op imod fire millioner følgere, men Massimo estimerer, at det er tættere på tre end fire.

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har bebudet, at han vil arbejde for, at forfulgte kristne kommer på dagsordenen i FN’s Menneskerettighedsråd. Men det gælder også andre forfulgte.

”Vi arbejder i Udenrigsministeriet ikke med nogen de-finition af kristne. For eksempel er der nogle, der ikke anser Jehovas Vidner for kristne. Det har dog ikke holdt os fra at gå meget aktivt ind i sagen om Dennis Christensen, der for nylig blev idømt seks års fængsel i Rusland,” skriver Michael Suhr, Udenrigsministeriets særlige repræsentant for religions- og trosfrihed, i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

”Som led i regeringens indsats for at fremme af religions- og trosfrihed forsøger vi blandt andet at mobilisere det internationale samfund, herunder FN’s menneskerettighedsråd,” skriver han.