Moskébyggeri bidrager til islamisering af Vesterbro mener kritiske beboere

Naboer frygter, at en ombygning af en moské på Vesterbro i København vil føre til trafikkaos og potentielt til islamisering af byrummet. Fra begyndelsen var de kritiske over for byggeriet

”Uanset hvad man ellers mener om det, så kan der ikke være to meninger om, at dette byggeri bidrager til islamisering af Vesterbro," siger Mikkel Kjær til ugeavisen VesterbroLIV. Han bor 150 meter fra stedet, hvor der i øjeblikket bliver bygget.
”Uanset hvad man ellers mener om det, så kan der ikke være to meninger om, at dette byggeri bidrager til islamisering af Vesterbro," siger Mikkel Kjær til ugeavisen VesterbroLIV. Han bor 150 meter fra stedet, hvor der i øjeblikket bliver bygget. Foto: Hasan Almasi/Unsplash.

På Vesterbro i København er folk ikke glade ved tanken om at være nabo til et stort moskébyggeri. De frygter, hvad det vil betyde for lysindfald, for parkeringspladser og for trafikken. Nogle frygter også, at den vil bidrage til en islamisering af bybilledet.

Det drejer sig om den pakistanske moské Madani Masjid, der har holdt til på Amerikavej siden slutningen af 1970’erne. For fem år siden anmodede foreningen bag moskéen om tilladelse til en større tilbygning med blandt andet to minareter og 16 boliger.

Og selvom høringssvarene fra ni af de nærmeste naboer dengang var overvejende negative, blev der givet tilladelse. Det undrer flere kritikere sig i disse dage over i ugeavisen VesterbroLIV. Blandt andre Mikkel Kjær, der bor 150 meter fra stedet, hvor der i øjeblikket bliver bygget.

Han hæfter sig ved, at der kun er afsat 17 parkeringspladser til moskéen, der vil kunne huse omtrent 1.000 gæster i et område, hvor trafikken i forvejen er massiv.

”Kunne jeg have fået tilladelse til at opføre en, lad os sige, koncertsal eller skakklub med 17 parkeringspladser, hvor der kom op til 1.000 gæster i bil, mindst en gang om ugen, og hvor 90 pct af bygningens areal i øvrigt udelukkende var forbeholdt mænd? Næppe, vel …”, siger han til ugeavisen, og han fortsætter:

”Uanset hvad man ellers mener om det, så kan der ikke være to meninger om, at dette byggeri bidrager til islamisering af Vesterbro”.

Her tænker han på de to minareter, der skal opføres, men som det ikke vil være tilladt at kalde til bøn fra. Men det er bare et spørgsmål om tid, før det vil være tilfældet, vurderer Lars Vestergaard, der er medlem af Vestebro Lokaludvalg og Dansk Folkeparti. For ham er minareter ikke bare en bygning.

”Du kan også hævde, at en affyringsrampe blot er en bygning. Men når man en dag sætter en raket i rampen, så er det mere end blot en bygning,” siger han til VesterbroLIV.

Sagen har også fået opmærksomhed i Folketinget, hvor Morten Messerschmidt (DF) har stillet et paragraf 20-spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (DF) om, hvorvidt han er enig i, at tilbygningen vil bidrage til en øget islamisering af lokalområdet.

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation Niko Grünfeld (Frie Grønne) har taget afstand fra, hvordan Morten Messerschmidt og andre er gået ind i sagen, som han kalder en ”klassisk skræmmekampagne”.

”Mangfoldighed er en styrke, og derfor skal vi rumme vores mangfoldighed i stedet for at bekæmpe den,” skriver han i VesterbroLIV om moskédebatten.