Prøv avisen

Naboklager gør kirkeklokker tavse

Kirkeklokkerne i Østerhåb Kirke i Horsens stopper med at ringe om morgenen og om aftenen. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Tre naboklager og en misforståelse i menighedsrådet fører nu til, at Østerhåb Kirke i Horsens dropper klokkeslag morgen og aften. Det er formentlig første gang, naboklager fører til, at en kirke dropper den daglige ringning

Det er slut med bimlen og bamlen til morgenkaffen for naboerne til Østerhåb Kirke i Horsens. Efter at tre naboer har klaget til menighedsrådet over kirkeklokkernes morgen- og aftenringning, har biskop Kjeld Holm nu besluttet at indstille de daglige klokkeslag.

LÆS OGSÅ: Forening vil dæmpe landets kirkeklokker

Det er første gang i Aarhus Stift, og formentlig første gang i hele Danmark, at man dropper klokkeringningen på grund af naboklager. Klokkerne skal dog stadig ringe ved kirkelige begivenheder.

Forud for biskoppens beslutning går en noget bemærkelsesværdig historie. Østerhåb Kirke er en ny kirke, der blev indviet i september 2011. Allerede ved et beboermøde i 2008 beroligede det daværende menighedsråd de kommende naboer med, at de kunne slippe for at skulle høre på kirkeklokkerne dagligt. Problemet er bare, at det kun er biskoppen, der har bemyndigelse til at træffe den slags beslutninger.

Derfor kunne de noget forbløffede naboer konstatere, at de nye kirkeklokker lystigt ringede solen både op og ned hver dag, efter at kirken blev indviet. Det har fået tre naboer til at klage til menighedsrådet og beskylde det for løftebrud.

Nu har biskop Kjeld Holm besluttet, at beboerne skal få den ro, de oprindeligt blev stillet i udsigt, efter at menighedsrådet har søgt om tilladelse til at fravige kirkens ringeregler. Tirsdag aften i sidste uge var derfor sidste gang, at sognebørnene kunne nyde eller skulle trættes med de daglige klokkeslag.

Biskoppen understreger dog, at hans beslutning kun er midlertidig.

I sit svar til menighedsrådet, som Kristeligt Dagblad har fået aktindsigt i, forklarer biskoppen, at i og med at det er så få naboer, der har klaget, kan menighedsrådet til enhver tid tage problemstillingen op igen.

Han begrunder den midlertidige beslutning med, at kirkelokkernes daglige ringning har en dyb historisk forankring:

Hverdagens morgen- og aftenringning har siden middelalderen påmindet menigheden om at holde andagt før det daglige arbejdes begyndelse og ved dets afslutning, skriver Kjeld Holm i brevet.

I Torsted Menighedsråd ville formand Gurli Aksglæde Hoklan gerne have fortsat med at ringe dagligt med klokkerne. Men det er blevet en principsag, forklarer hun:

Det tidligere menighedsråd har aflagt et løfte, som vi har en moralsk forpligtelse over for. Men i dag ville vi aldrig have fået den tanke, at vi skulle indstille nogen form for ringning.

Hun understreger, at de er nødt til at have forståelse for, at de ikke er en landsbykirke, der ligger langt ude på landet. Vi har naboer, pointerer hun og tilføjer, at problemet ikke er blevet bedre af, at kirkeklokkerne til at begynde med var indstillet forkert og ringede højere, end de måtte.

Nu er teknikkerne i gang med at justere klokkerne, så naboerne ikke bliver udsat for flere decibel, end loven tillader.

Sagen har skabt røre i det østjyske sogn.

Jeg har fået rigtig mange henvendelser om, at folk er ærgerlige over, at klokkerne er stoppet, men ikke en eneste positiv tilbagemelding, siger Gurli Aksglæde Hoklan.

Jens Jensen er en af de tre, der har klaget over klokkerne. Han er glad for afgørelsen fra biskoppen, som han kalder rimelig og retfærdig.

Det er uheldigt, at sagen er kørt op på den her måde, men jeg er selvfølgelig glad for afgørelsen. Det bliver dejligt at holde vinterferie uden at blive forstyrret om morgenen, siger han til Horsens Folkeblad.

Læs hele biskoppens svar til menighedsrådet på

k.dk