Litteratur er god medicin mod psykisk sygdom

Forskning viser, at litteratur kan være med til at skabe bedre livskvalitet for mennesker, der lider af psykiske sygdomme. Derfor lancerer Natkirken i Vor Frue Kirke et nyt diakonalt projekt med læse- og skrivegrupper

I Natkirken er man vant til at eksperimentere med liturgien. Nu vil man også kaste sig ud i at tænke innovativt inden for et andet klassisk kirkeligt område, diakonien. Det sker med et tilbud om læse- og skrivegrupper for psykisk sårbare.
I Natkirken er man vant til at eksperimentere med liturgien. Nu vil man også kaste sig ud i at tænke innovativt inden for et andet klassisk kirkeligt område, diakonien. Det sker med et tilbud om læse- og skrivegrupper for psykisk sårbare. .

Romaner, digte og noveller kan bidrage til bedre livskvalitet for mennesker, der lider af psykiske sygdomme som angst, depression og skizofreni.

Derfor har Natkirken i Vor Frue Kirke i København indgået et nyt samarbejde med Forfatterskolen PS! og Læseforeningen om et nyt diakonalt tiltag med skrivekurser for psykisk sårbare. Med støttekroner fra Det Obelske Familiefond lancerer de til august læse- og skrivegrupper for psykisk sårbare i domkirkens lokaler.

Dorthe Kreutzfeldt har på egen krop mærket effekten af et lignende skrivekursus. Hun har gennem en årrække kæmpet med depressioner og erfarede, at den nye evne til at skrive blev et redskab, der bragte hende en utrolig forløsning.

”Når man er depressiv, kæmper man ofte med automatiske negative tanker, hvor en fjer nemt kan blive til en elefant i løbet af ti minutter. Efter at jeg lærte at skrive, bruger jeg det som et redskab, når jeg ikke kan sove om natten, fordi tankerne kører rundt i mit hoved. Så skriver jeg en time eller to, og så er det, som om tankerne flytter sig uden for min person. Jeg kan sætte et punktum og lukke ned for computeren. Og så kan jeg sove,” fortæller hun.

En anden vigtig effekt af kurset har for Dorthe Kreutzfeldt været det sociale aspekt.

”Depression kan forhindre en i at kommunikere med andre mennesker, for hvis man ikke evner at sætte ord på det, man har på hjerte, så kan man heller ikke fortælle andre om det. Når det er ved at køre af sporet for mig, så kan jeg sætte mig ned og skrive og derigennem finde ud af, hvordan jeg skal fortælle andre om, hvordan jeg har det,” siger hun.

I Natkirken er man vant til at eksperimentere med liturgien. Nu vil man også kaste sig ud i at tænke innovativt inden for et andet klassisk kirkeligt område, diakonien. Det sker med et tilbud om læse- og skrivegrupper for psykisk sårbare. -
I Natkirken er man vant til at eksperimentere med liturgien. Nu vil man også kaste sig ud i at tænke innovativt inden for et andet klassisk kirkeligt område, diakonien. Det sker med et tilbud om læse- og skrivegrupper for psykisk sårbare. - Foto: Scanpix

Dorthe Kreutzfeldt er begejstret over, at der nu tilbydes lignende kurser i Natkirke-regi, og det er natkirkepræst i Vor Frue kirke Signe Malene Berg også. Hun forklarer, at Natkirken inden for gudstjenestens liturgi har brudt nyt land, og at det derfor også er oplagt at tænke innovativt inden for et andet klassisk kirkeligt område, nemlig diakonien.

”I Natkirken arbejder vi meget med den æstetiske tilgang til tro og kirke; derfor passer læse- og skrivegrupperne godt ind i vores måde at tænke og arbejde på,” siger hun.

Helt banalt, forklarer hun, handler det om, at man som kirke gerne vil hjælpe mennesker, der har det svært. I sit arbejde som natkirkepræst møder hun ofte mennesker, der tumler med psykiske problemer.

”Vi kan ikke tilbyde terapi, men det her er et tilbud om kvalificeret diakonal hjælp,” siger hun.

Leder af Forfatterskolen PS! Sofie Kragh-Müller mener, at Natkirken er en helt oplagt samarbejdspartner. Hun fremhæver den eksperimenterende tilgang til gudstjenestens liturgi, traditionen for at samarbejde med kunstnere og ikke mindst den kendsgerning, at Natkirken tiltrækker mange mennesker, der kæmper socialt og eksistentielt med tilværelsen.

”Rigtig mange mennesker, der har det svært, bruger det at skrive som ventil. I starten fører de måske dagbog, men flere går videre end som så og eksperimenterer med fiktion og noveller. Brugerorganisationer inden for området melder om, at mange har lyst til at gøre mere ved det at skrive,” siger forfatter og journalist Sofie Kragh-Müller.

Og det er en god idé, mener hun.

”Som psykisk syg kan man nemt få en oplevelse af kun at være sin diagnose. Det bliver hele ens identitet. Når man mødes i et fagligt og æstetisk rum, som læse- og skrivegrupperne er, erfarer man, at man er meget mere end sin sygdom. På den måde kan det blive en kærkommen pause,” siger hun.