Nem sogneside i flot design

ANMELDELSE: Hvidovre Kirkes hjemmeside har alt det korrekte, men mangler det visionære

Lyden af ringende kirkeklokker dukker op, idet man besøger www.hvidovrekirke.dk. Desuden ses billeder af en hel traditionel døbefont, prædikestol og kirkebygning, samt et billede af Jesus Kristus. Ingen kan længere være i tvivl: Det er sandelig en folkekirkelig hjemmeside.

Kirkeklokkerne er en sjov gimmick, men alligevel er spørgsmålet, om enhver besøgende er glad for, at omgivelserne hører, hvor der surfers. Det kunne jo være, at surferen sad på et kontor i arbejdstiden.

Forsiden med de fire billeder fremstår i et lækkert og enkelt design uden nogen dikkedarer. Den enkle overskrift, billederne og den mørke baggrund gør siden venlig, imødekommende og overskuelig. Og klokkerne stopper efter 15 sekunder. Alle link til undersider er placeret allerede på forsiden, så man ikke behøver at lede i undermenuer. Hurtigt og nemt kan enhver finde ud af at klikke sig frem til den ønskede side. Der skal for eksempel kun klikkes en gang for at se referatet fra sidste menighedsrådsmøde.

Det er også nemt at klikke sig frem til kirkens, kirkegårdens eller kapellets historier, som hver især forklares kort og interessant, og med gode billeder. I historien om kapellet fortælles det blandt andet, at da kapellet blev opført i 1875, "lå den afdøde derhjemme inden begravelsen, men de fattige afdøde havde ikke nok plads og blev sat i kirken.".

Noget af det vigtige for en sogneside er den formelle afdeling som især fødsel, dåb eller navngivning, og begravelse eller bisættelse. Og igen er alle oplysninger nemme at finde. Desuden kan man downloade blanketter til for eksempel navngivning. På den måde sparer både kordegnekontoret og borgeren tid. Der er også adgang til Kirkeministeriets side for godkendte personnavne.

Desuden er der en længere række aktiviteter, man kan klikke sig frem til. Og de forklares med tekst og billeder. Ferie og mødetidspunkter fremgår tydeligt. Desværre fortælles det ikke, hvad man selv skal gøre, hvis man ønsker at deltage eller have flere oplysninger.

Der er endvidere link til navne og adresser for menighedsrådsmedlemmer, præster og personale. Og idet man klikker på "præster", kommer en side frem med oplysninger om de fire præster. Det eneste, der mangler, er, hvordan arbejdsfordelingen er for disse præster. De fleste kan nok regne ud, at hospitals-præsten er for hospitalet, men hvis en kirkefremmed skal bruge en præst, hvem af de tre øvrige præster skal han eller hun så kontakte?

Link-siden er ret begrænset. Her er kun adgang til et par andre nabosogne og noget lokalt samt nogle formelle folkekirke-link. Der savnes link til folkekirkelige foreninger og hjælpeorganisationer. Der mangler på en eller anden vis en dør videre.

For den aktive i menigheden og for den med et formelt ærinde som dåb og navngivning har hjemmesiden alle informationer lige på hånden. Men for den kirkefremmede og især den unge, er det mere begrænset, hvad siden har at byde på.

I det hele taget er hjemmesidens største svaghed, at den har alt det korrekte, men intet visionært. Der er heller ingen interaktivitet som forum eller nyhedsbrev. Det skal alligevel ikke overses, at hvidovrekirke.dk er langt mere interessant og indbydende end gennemsnittet for hjemmesider i folkekirken.

kronberg@religion.dk