Nissen: At være biskop for hele stiftet har været min klare intention

Biskop Karsten Nissen håber, at han har håndteret konflikter på en åben og gennemskuelig måde

"Jeg vil gerne hjælpe homoseksuelle til at stå ved deres liv, så de kan ranke ryggen og ikke leve et forløjet liv," siger Karsten Nissen.
"Jeg vil gerne hjælpe homoseksuelle til at stå ved deres liv, så de kan ranke ryggen og ikke leve et forløjet liv," siger Karsten Nissen. Foto: Rune Evensen.

Dengang du blev valgt, stemte mange på dig, fordi du ikke gik ind for velsignelse af registreret partnerskab. Der er i dag skuffelse hos nogle over, at du ikke har fastholdt det synspunkt.

Jeg har revideret min opfattelse, fordi jeg blev klar over, at homoseksualitet ikke er noget, man selv vælger, men et livsvilkår, man får lagt ned over sit liv. Jeg vil gerne hjælpe homoseksuelle til at stå ved deres liv, så de kan ranke ryggen og ikke leve et forløjet liv. Derfor skrev jeg rundt til menighederne for at gøre opmærksom på, hvad der var vigtigt for mig i det spørgsmål.

LÆS OGSÅ: Biskoppen der skuffede højrefløjen

Det har aldrig været min opfattelse, at homoseksualitet er en synd, men at det, Gud velsigner, ud fra en skabelsesteologisk tilgang er ægteskabet. I udvalgsarbejdet om folkekirken og registreret partnerskab var der så flertal for den holdning, at ægteskab og registreret partnerskab er to forskellige, men ligeberettigede samlivsformer. Når Folketinget efterfølgende vedtager en lov, som gør det muligt for homoseksuelle at blive viet i folkekirken, mener jeg, at det er vigtigt som biskop at hjælpe med til at holde sammen på folkekirken. Derfor var jeg sammen med syv andre biskopper med til at udforme ritualet til denne vielse.

Du videreførte som biskop i stiftet en mulighed for ordning med en særlig ordination for modstandere af kvindelige præster. Hvorfor har du fjernet den mulighed?

Denne mulighed drejer sig om en holdning til kvindelige præster, som jeg aldrig selv har haft. Men det drejer sig også om rummelighed i kirken. Der har ikke været tale om særordination på den måde, at kvinder ikke medvirkede, eller at kvinder ikke kunne ordineres sammen med mandlige ordinander, der ikke fandt, at kvinder burde være præster. Men ved de få ordinationer, hvor ordinanden var en præst, der var modstandere af kvindelige præster, var de læsende alle mænd, og det var dem, ordinanden gav hånd. I forbindelse med hele debatten i pressen om politikeren Asmaa Abdol-Hamid, som ikke ville give mænd hånden, blev der sat spørgsmålstegn ved denne praksis. Jeg indbød alle de præster, som kunne ønske at fastholde den særlige ordination, for at høre, hvad de ville sige til en ændring, og jeg inviterede også kvindelige præster i stiftet. Sagen blev også drøftet i stiftssamrådet. Nu giver ordinanderne hånd til alle præster, også til de menighedsrepræsentanter, der deltager i procession og håndspålæggelse.

Du lagde dengang vægt på åbenhed og gennemsigtighed som biskop. Er det lykkedes for dig?

Den måde, som jeg har håndteret de kontroversielle emner på, håber jeg er udtryk for en åben og gennemskuelig måde at arbejde på, hvor beslutningerne ikke træffes bag lukkede døre, men diskuteres åbent med de mennesker, de vedrører.

At være biskop for hele stiftet og alle stiftets kirkelige retninger var et af dine løfter i 1996. Har du holdt det?

At være biskop for hele stiftet har været min klare intention, selvom min holdning til velsignelse af registreret partnerskab muligvis skuffede nogle i Indre Mission. Om det er lykkedes at være biskop for alle i stiftet, må det i sidste ende være op til andre at afgøre.

Hvor vigtigt er det at holde det, man siger, i sin valgkamp til bispeembedet?

Man skal holde det, man lover i sin valgkamp. Jeg har så på et enkelt område skiftet sind og holdning, men det har jeg stået ved, redegjort og argumenteret for. Man kan ikke forlange af et menneske, at det skal have nøjagtig samme holdning som for 16 år siden. Det har jeg så stået på mål for og på skud for.

Karsten Nissen, du var den første biskop til at genindføre den gamle ordning med bispevisitats?

Det har jeg haft rigtig meget glæde af, fordi det afklarer mange uklarheder og følger op på præsternes arbejdsvilkår, ligesom det også er en opbakning til menighedernes arbejde. Jeg fandt, at visitatsen kunne være en måde, hvorpå jeg kunne bygge bro fra biskoppen til den enkelte menighed. Jeg har siden fulgt op på denne praksis, og nu deltager provsten i visitatsen, hvilket har vist sig meget nyttigt.

Du var den første biskop til at indføre et stiftssamråd, som siden er blevet permanent i alle stifter?

Inden det blev oprettet, holdt jeg møde med alle involverede parter, inden vi lavede vedtægterne. Spørgsmålet var, om de ville være med på det, og det ville de godt. Det har hjulpet mig til at være i samklang med stiftet.