Europæiske jøder bekymrede over dansk omskæringsforbud

Et forbud mod omskæring af drengebørn vil blive enden på 400 års jødisk eksistens i Danmark og kan skabe en domino-effekt i Europa, advarer jøder fra en række lande

Dansk debat om muligt forbud af omskæring vækker bekymring hos vores nordiske naboer.
Dansk debat om muligt forbud af omskæring vækker bekymring hos vores nordiske naboer. Foto: Kasper Palsnov.

Artiklen er opdateret den 4. februar klokken 11:35 med kommentar fra lederen af Konferencen af Europæiske Rabbinere samt klokken 14:15 med kommentar fra den britiske organisation Milah UK

Det stigende pres blandt politikere, forskere, læger og ngo'er for et forbud mod omskæring af drengebørn får nu jødiske samfund i flere europæiske lande til at protestere.

Et forbud vil være det samme som at afskaffe den jødiske minoritet, som har levet i Danmark i 400 år, mener formand for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo Ervin Kohn.

Norge sikrede sidste år ved lov, at både jøder og muslimer kan praktisere omskæring:

”Vi ser det sådan, at den danske befolkning, inklusive store dele af det politiske etablissement, er ligeglad med, om man begår overgreb på religionsfriheden. Jeg har spurgt jøder i Danmark, som er ganske fortvivlede, om ikke de har forklaret, at det her er et eksistentielt spørgsmål for os. Men folk virker ligeglade.”

Danske jøder kommer ikke til at sætte sig på det første fly, hvis et forbud vedtages, understreger Ervin Kohn:

”Men at kriminalisere jødisk omskæring er et så stærkt signal om, at man er uønsket, at jøder vil kvie sig ved at flytte til Danmark. Unge, vordende forældre vil nok rejse først, så der bare er ældre tilbage, og til sidst vil det jødiske samfund være borte.”

Kritikken kommer ligeledes fra lederen af Konferencen af Europæiske Rabbinere, Pinchas Goldschmidt, som desuden er overrabbiner i Moskva.

"Et forbud mod et så grundlæggende jødisk ritual ville blive betragtet som et angreb på en jødisk fremtid her i landet og ikke i mindre grad end et angreb som det, der fandt sted i Hyper Cacher i Paris,” skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad med henvisning til de fire dræbte jøder ved terrorangrebet i sidste måned. 

Et forbud vil være begyndelsen på enden for jødisk tilstedeværelse i Danmark, mener ligeledes formand for Det Jødisk Centralråd i Sverige Lena Posner-Korosi:

”Hvis der kom et forbud i Sverige, ville det med sikkerhed betyde enden for jødisk liv her. Traditionen er så vigtig for os, at vi ville beslutte os for at forlade landet.”

Debatten om omskæring i Sverige er endt med et kompromis, som det jødiske samfund er tilfreds med, fortæller hun. Blandt andet skal barnet have smertestillende medicin under indgrebet.

Danske modstandere bør besinde sig på, at det vækker vrede blandt jøder, når folk uden forståelse for ritualets betydning ønsker et forbud, siger Lena Posner-Korosi:

”For os er det blevet klart, at de fleste i samfundet mener, at de bedst ved, hvad der er godt og skidt. Det er i sandhed en nedladende måde at fortælle os jøder på, at vi ikke forstår, hvad der er bedst for os og vores sønner.”

Hvis et EU-land som Danmark forbyder omskæring af drengebørn, kan det have ”farlige følgevirkninger for andre medlemslande”. Det oplyser en talsperson for britiske Milah UK, en gruppe etableret af de jødiske samfund i Storbritannien for at fremme og beskytte jøders ret til omskæring, i en mail til Kristeligt Dagblad:

”Det er en stor bekymring for os, at én afgørelse kan skabe sådan en dominoeffekt.”

Det Jødiske Centralråd i Tyskland ønsker ikke at kommentere den danske debat, men henviser til en udtalelse i forbindelse med, at byretten i Köln i 2012 afgjorde, at omskæring er vold mod børn. Ifølge rådet var det en ”skandaløs og ufølsom” afgørelse.

”Vores mening har ikke ændret sig frem til i dag,” oplyser rådet i en mail.

Men det er overdrevent og barnligt at true med, at det jødiske samfund vil forsvinde, hvis der indføres en minimumsalder på 18 år for omskæring. Det mener Morten Frisch, overlæge og adjungeret professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet. Han har markeret sig som en af de førende fortalere for et forbud mod omskæring af drengebørn.

”Måske vil en lille håndfuld af de allermest ortodokse jøder blive så pikeret, at de rykker teltpælene op og forlader Danmark. Det er selvfølgelig beklageligt. Men de jødiske talsmænd fra de her lande glemmer, at de overhovedet ikke taler på vegne af alle jøder i de pågældende lande. Der er masser af jøder nu om dage, som ikke vælger at omskære deres børn. Uanset hvad kan vi ikke sætte almindelige menneskerettigheder til side på baggrund af årtu-sindgamle forestillinger om, hvad der er rigtigt og forkert, når det skader børn og krænker deres rettigheder,” siger Morten Frisch

Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, er ikke enig. Han har på det seneste fået mange spørgsmål om, hvorvidt jøder er på vej til at forlade landet på grund af dårlig sikkerhed efter drabet på jøder i Frankrig:

”Men er der én ting, der truer jødisk identitet og kan føre til udvandring, så er det truslen fra den stigende intolerance over for jødiske ritualer, såsom presset for at indføre forbud mod omskæring.”