Prøv avisen

Nordkorea optrapper religiøs undertrykkelse

Et tv-billede taget den 28. december af Nordkoreas nye leder, Kim Jong-un. Foto: KCTV Denmark

Klapjagten på kristne i det totalitære Nordkorea er intensiveret efter Kim Jong-ils død, siger kristen humanitær organisation

Nordkoreas kristne går ikke en bedre tid i møde med Kim Jong-ils død midt i december.

Selvom den nu afdøde nordkoreanske diktator formentlig har været ansvarlig for den værste forfølgelse af kristne i nyere tid, er forfølgelserne kun blevet værre efter hans død den 17. december. Det skriver den kristne humanitære organisation Åbne Døre, som har direkte kontakt til kristne i landet.

LÆS OGSÅ:"Nordkoreas nye leder er endnu mere brutal mod de kristne"

I årtier har Nordkorea med Kim Jong-il i spidsen stået bag en ekstrem forfølgelse af kristne og andre religiøse mindretal.

Alene det at have en bibel på sig kan medføre fængselsstraf, og spontane husransagninger, arrestationer og tortur har hørt til mange kristnes hverdag. Ifølge Åbne Døre sidder 50-70.000 kristne for øjeblikket fængslet i en af landets mange fangelejre. Samtidig lever de nordkoreanske ledere selv i ekstrem luksus.

Intet tyder på, at forholdene under landets nye leder, Kim Jong-ils søn Kim Jong-un, vil blive bedre end før. Ifølge Åbne Døre, der arbejder med forfulgte kristne over hele verden, vil Kim Jong-un ikke ændre sin fars kompromisløse politik. Tværtimod, fortæller Simon, der er Åbne Døres kontaktperson til de nordkoreanske kristne, i en pressemeddelelse.

Jo tættere Kim Jong-un er kommet på at overtage magten i landet, jo mere har Nordkorea optrappet sine forsøg på at afdække alle former for religiøse aktiviteter. Der er blevet foretaget flere husrazziaer, og der er blevet uddannet flere spioner, som skal infiltrere religiøse netværk og menneskerettighedsnetværk. Indbyggerne i Nordkorea også de kristne frygter, hvad han kan finde på at gøre. Og han vil gøre alt for at beholde magten, siger Simon.

Ifølge Åbne Døres kilder er alle landets grænser nu helt afspærrede, de sorte markeder, som normalt tolereres, er blevet lukket, og agenter og politifolk ses overalt i gaderne.

Nordkorea har næsten 23 millioner indbyggere, og ifølge det amerikanske Udenrigsministeriums religionsrapport fra 2010 er der fire statskontrollerede kirker i landet: To protestantiske, en katolsk og en ortodoks. Der findes også en art kult, der omfatter Kim-familien.