Nordsjællandsk bryllup blev stor smittebegivenhed

Et bryllup i Nordsjælland blev i sidste uge smittespreder-event for delta-varianten, selvom samtlige gæster havde gyldige coronapas. Forventeligt, mener speciallæge i infektionssygdomme

Præsten Charlotte Dyremose forestod forleden en vielse, hvor 20 ud af 30 bryllupsgæster i en nordsjællandsk kirke blev smittet med corona.
Præsten Charlotte Dyremose forestod forleden en vielse, hvor 20 ud af 30 bryllupsgæster i en nordsjællandsk kirke blev smittet med corona. Foto: Kim Rasmussen/Sjællandske Medier.

To dage efter, at præsten Charlotte Dyremose havde forstået en vielse i en kirke i Nordsjælland, fik hun et alarmerende opkald fra bruden:

”Bruden fortalte, at en af bryllupsgæsterne efterfølgende var blevet syg, og at gæsten umiddelbart før brylluppet havde været sammen med en arbejdskollega, der var smittet med delta-varianten,” siger præsten.

I kirken havde man fulgt alle retningslinjer i forhold til afstand, og samtlige gæster var af brudeparret blevet bedt om have gyldigt coronapas, da bryllupsfesten blev holdt på en restaurant ude i byen, fortæller præsten, som efter opkaldet fra bruden straks ringede til Styrelsen for Patientsikkerheds smitteopsporings-hotline. I første omgang blev hun ikke rådet til at gå i isolation, men det ændrede sig da en bryllupsgæst dagen efter var blevet konstateret smittet med den ekstra smitsomme variant.

”Først der blev jeg bedt om at gå i isolation og at ringe til alle dem, jeg havde været i kontakt med siden brylluppet, og bede dem gå i isolation,” siger Charlotte Dyremose, som generelt oplevede at få god vejledning, men dog fornemmede en vis forvirring hos smitteopsporingsenheden om retningslinjerne i forhold til den nye variant.

”Det tog næsten to timer i telefonen med smitteopsporingen, før de fik styr på alle regler. De var ikke blevet udstyret med en vejledning om delta-varianten, og hende, jeg talte med, måtte spørge sine overordnede flere gange i løbet af samtalen. Dertil kommer, at jeg brugte meget tid og mange kræfter på at bede folk i tredje led om at isolere sig, men når de selv ringede ind til smitteopsporingen, fik de at vide, at de ikke skulle isolere sig. Det blev jeg chokeret over. Det, der bekymrer mig allermest, er, at når folk får svar, der stikker i alle retninger, får de sværere ved at tage myndighederne alvorligt, og så opgiver de måske at forstå og dermed følge retningslinjerne,” siger hun.

Brylluppet skulle vise sig at have været en superspreder-event. Mere end 20 ud af 30 gæster var blevet smittet med delta-varianten under brylluppet. Ligeledes var to tredjedele af personalet på restauranten smittet samt en enkelt medarbejder i kirken, beretter præsten.

Christian Morberg Wejse, speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, mener, at et superspreder-event som det nordsjællandske bryllup var forventeligt:

”Fester med fællesspisning, sang og dans er jo oplagte smittespredere, især fordi delta-varianten spredes så aggressivt. Og når det kan lade sig gøre at smitte så mange til dette bryllup, så er det formentligt fordi, det er en aldersgruppe, som ikke er vaccineret endnu, altså dem sidst i 20’erne og først i 30’erne. Et lignende arrangement for andre aldersgrupper, for eksempel de helt unge eller de ældre, ville ikke have udviklet til et superspreder-event,” siger han og tilføjer:

”Nu, hvor vi er så langt med vores vaccinering af befolkningen, og særligt de svage grupper, skal vi ikke forvente indlæggelse eller dødsfald efter et superspreder-event som dette. Det er selvfølgelig ærgerligt og meget besværligt med isolation, og det kan have vidtrækkende praktiske og økonomiske konsekvenser for alle dem, der er i periferien af smitten.”

Birgittes Drewes, vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed, skriver til Kristeligt Dagblad over mail:

”Vi kan ikke udtale os om den konkrete sag. Vi beklager, hvis nogen har oplevet ikke at modtage klar og tydelig rådgivning. Vi har meget klare retningslinjer for, hvilken rådgivning der gives til smittede og de nære kontakter, ikke mindst når der er tale om særlige varianter, og vi arbejder løbende med videreuddannelse og kvalitetssikring.”