Kristent studenterforbund i Norge: Muslimernes eid-fejring bør være helligdag

Man bør sløjfe flere af fridagene i forbindelse med kristne højtider og i stedet gøre den muslimske eidfejring til offentlig højtidsdag, mener kristent studenterforbund i Norge

Billedet er fra en fejring af eid i Valbyparken i København.
Billedet er fra en fejring af eid i Valbyparken i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Hvis det står til Norges kristne studenterforbund, bør man sløjfe flere af fridagene i forbindelse med kristne højtider og i stedet gøre den muslimske eidfejring til offentlig højtidsdag.

Det foreslog forbundets leder, Ingvild Yrke, tidligere på ugen i avisen Klassekampen, hvilket har skabt heftig debat.

Formanden for inklusionsudvalget i Socialistisk Venstreparti, Marian Hussein, fortæller til avisen, at hun i princippet er for idéen, men at den kan blive svær at føre ud i livet, da norske muslimer fejrer eid på forskellige tidspunkter alt afhængigt af deres tilhørighed.

Stortingets vicepræsident, Abid Raja, der repræsenterer det socialliberale Venstre, mener dog, at det er en dårlig idé.

”(…) Sådan en byttehandel til fordel for muslimer bliver en særordning, og ærligt talt så skaber det snarere uro end fælleskabsopbygning,” siger han til Klassekampen.

Kristeligt Folkepartis formand, Knut Arild Hareide, afviser også forslaget.

”Det bliver en misforstået tolerance at begynde med den slags tænkning om, at vi skal bytte fridage. Bag denne tanke ligger der en individualisering af samfundet,” siger Hareide til Klassekampen.

I Norge startede dette års debat om de nationale fridage med, at to præster argumenterede for, at der er for mange kristne helligdage. Diskussionen drejer sig om de såkaldte ”andendage” i forbindelse med jul, påske og pinse.