Norske stavkirker trues af lukning

Ikke bare i Danmark giver det økonomiske udfordringer at bevare gamle kirker. I Norge overvejer forening at lukke og sælge tre historiske stavkirker. Sagen tages nu op i det norske parlament

Kirken i Torpo er en af Norges flotteste stavkirker. Den er nu i fare for at skulle lukkes. -
Kirken i Torpo er en af Norges flotteste stavkirker. Den er nu i fare for at skulle lukkes. - .

De norske stavkirker er et vigtigt minde om kristendommens historie i Norden, men nu er tre af kirkerne truet af lukning, fordi den private Fortidsminneforeningen ikke har midlerne til at fortsætte driften.

Det drejer sig om kirkerne Nore, Torpo og Uvdal, hvor særligt Torpo fra 1880 anses som en af de flotteste af landets i alt 28 stavkirker. Tidligere udgaver af kirken kan spores tilbage til omkring 1160.

I 2014 besøgte i alt cirka 10.000 mennesker de tre kirker, Fortidsminneforeningen nu påtænker at afhænde.

”Vi behøver midler for at kunne drive dem forsvarligt. Derfor vurderer vi nu, om vi skal lukke Nore, Uvdal og Torpo. Det er de tre, der giver underskud,” siger generalsekretær i foreningen Ola H. Fjeldheim til dagbladet Aftenposten.

Foreningen ejer otte af Norges stavkirker, staten ejer tre, og Den norske kirke de resterende 17, der alle er fredede, hvoraf Urnes er på Unescos verdensarvsliste. Borgund stavkirke fra cirka 1180 er den mest oprindeligt bevarede, mens Heddal fra første halvdel af 1200-tallet er den største.

Ola H. Fjeldheim fortæller, at man i første omgang overvejer at lukke kirkerne for offentligheden, men at man i sidste indsats kan blive nødsaget til at sælge dem. Derfor mener han, at den norske stat bør træde til og levere det nødvendige tilskud.

”Vi er tvunget til at professionalisere besøgsdriften. Gæsterne stiller større krav og forventer et solidt produkt. Som frivillig organisation kan vi ikke bære det stigende underskud,” siger Fjeldheim til Aftenposten.

Sidste år søgte organisationen støtte fra Kulturministeriet, hvilket de ikke fik. I år har den søgt om cirka ni millioner danske kroner. Hos ministeriet vil man ikke afvise at afsætte penge til stavkirkerne, men peger også på, at Klima- og miljøministeriet samt rigsantikvaren i forvejen yder økonomisk tilskud til Fortidsminneforeningen.

Hvis det skulle ende med, at de tre kirker lukker, er det ikke kun turismen, men også den norske kulturhistorie, det går ud over, mener Oddvar Johan Jensen, der er professor i kirkehistorie ved den kristne højskole NLA i Bergen.

”Stavkirkerne er en meget væsentlig del af den kulturelle arv, og derfor er det meget ærgerligt, hvis de lukker. Det vil fratage publikum muligheden for at opleve en central del af formidlingen af historien,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Det socialdemokratiske Arbejderpartiet har bedt den borgerlige regering om en gennemgang af landets kulturminder, mens Kristeligt Folkeparti, der også er i opposition, understreger, at det må være statens ansvar at tage vare på stavkirkerne.

”Mens andre lande i Europa har slotte og borge at vise frem, har vi stavkirkerne. Det vigtigste er, at vi sikrer bevarelsen af dem for fremtiden, og det er også vigtigt, at de er tilgængelige for publikum,” siger Anders Tyvand, der er kirkepolitisk ordfører, til Aftenposten.

Det er endnu ikke klart, hvornår det bliver afgjort, om besøgende til sommer vil møde lukkede døre ved de tre stavkirker.