Biskopper ligner hinanden mere og mere: Helsingørs nye leder stikker ikke ud

Helsingør Stifts nye biskop, Peter Birch, får ingen problemer med at glide ind i bispekollegiet, der bliver mere ens, når Gentofte-provsten tiltræder, vurderer kirkehistoriker

”Med Peter Birch har man valgt det sikre kort. Som provst har han et stort kendskab til stiftet, gode kontakter, og så har han haft lejlighed til at vise sine administrative emner. Han kommer til at stå for en bred folkekirkelig linje," forklarer Kurt E. Larsen, professor i kirkehistorie ved Menighedsfakultetet
”Med Peter Birch har man valgt det sikre kort. Som provst har han et stort kendskab til stiftet, gode kontakter, og så har han haft lejlighed til at vise sine administrative emner. Han kommer til at stå for en bred folkekirkelig linje," forklarer Kurt E. Larsen, professor i kirkehistorie ved Menighedsfakultetet. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Det var ikke overraskende, at favoritten Peter Birch endte med at vinde bispevalget i Helsingør Stift. Men overraskende var det, at valget allerede blev afgjort i går ved middagstid. Med 53 procent af stemmerne til provsten fra Gentofte stod det nemlig klart, at det ikke bliver nødvendigt med en ny afstemningsrunde, og at biskoppen i Helsingør Stift fra den 1. februar hedder Peter Birch.

Og vinderen er en bispekandidat af en støbning, der har vist sig meget populær ved de seneste bispevalgkampe, mener Rasmus H.C. Dreyer, der er ph.d. i kirkehistorie og sognepræst på Omø og Agersø ved Sydvestsjællands kyst.

”Hvis jeg skal være lidt polemisk, får Peter Birch ikke problemer med at glide ind i bispekollegiet. Han har en profil, der kan gøre ham svær at skelne fra de andre. Han har masser af erfaring med administration i folkekirken som provst, og så markerer han sig som en teolog med lydhørhed over for yderfløjene uden selv at være på banen med markante teologiske holdninger. Det kunne man sige om mange af de andre også,” siger han og peger modsat på den afgående biskop i Helsingør, Lise-Lotte Rebel, og den forhenværende biskop over Lolland-Falsters Stift Steen Skovsgaard som to typer af biskopper, der afveg fra den dominerende linje i kollegiet.

Og det kan ærgre Rasmus H.C. Dreyer, at bispekollegiet kommer til at være endnu mere ens.

”Jeg siger ikke, at de ikke er dygtige teologer, men de markerer sig bare ikke som særligt optagede af at tænke teologi. Det er en skam, fordi biskopperne de seneste år har fået en meget større position i mediebilledet. Tidligere ringede medierne ikke for at høre biskoppernes holdning om dette og hint, men det gør de nu. Og derfor ville det være klædeligt med større bredde i bispekollegiet eller i hvert fald nogle teologiske profiler, der turde lidt mere og derved – i kraft af deres mere markante forskellige teologiske og kirkelige profiler – bar vidnesbyrd om folkekirkens reelle bredde,” siger han.

Kurt E. Larsen, professor i kirkehistorie ved Menighedsfakultetet, er heller ikke overrasket over, at det er Peter Birch, der løber med sejren.

”Det er en sjældenhed, at der bliver valgt en biskop allerede i første runde, men Peter Birch har været favorit hele vejen igennem. Hans stillerliste viser, at han har en meget bred appel og opbakning i ryggen, som nok også kommer af, at han som provst i forvejen var kendt i stiftet. Og så har han ikke markeret sig med kontroversielle holdninger, som har skubbet folk væk,” siger han og erklærer sig enig i, at Peter Birchs profil som kandidat har vist sig at være meget populær blandt vælgerne ved de seneste bispevalg i folkekirken:

”Med Peter Birch har man valgt det sikre kort. Som provst har han et stort kendskab til stiftet, gode kontakter, og så har han haft lejlighed til at vise sine administrative emner. Han kommer til at stå for en bred folkekirkelig linje.”

Det er et flot og klart mandat, den kommende biskop har fået, vurderer Peter Lodberg, der er professor mso i teologi ved Aarhus Universitet. Det er usædvanligt med så sikker en sejr i et bispevalg, som det var tilfældet i går, og det vidner om, at han i sin valgkamp har formået at indgyde håb og tillid i forhold sit syn på folkekirkens udfordringer, mener han. Og selvom Peter Birch ligner de øvrige biskopper på mange måder, vil han alligevel kunne skille sig ud på andre områder:

”Han kommer nok til at ligne de øvrige biskopper meget. Men der, hvor jeg tror, han kan noget særligt, er i forhold til at have blik for, hvordan folkekirken placerer sig i samfundet. Som tidligere kirkeredaktør på Kristeligt Dagblad tror jeg, at han har en stærk fornemmelse for, hvordan kirken skal agere i et moderne mediesamfund,” siger Peter Lodberg.