Ny biskop valgt i første valgrunde: ”Det er en respektindgydende opgave”

Helsingør Stifts nye biskop blev valgt i første runde. Det blev i dag afgjort i Helsingør, hvor en af kandidaterne, Asser Skude, slet ikke mødte op

En glad vinder af bispevalget, Peter Birch, tager imod blomster og lidt at drikke efter nyheden om en overbevisende sejr allerede i første valgrunde. Foto: Johanne Teglgård Olsen
En glad vinder af bispevalget, Peter Birch, tager imod blomster og lidt at drikke efter nyheden om en overbevisende sejr allerede i første valgrunde. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Helsingør Stift har valgt en ny biskop. 58-årige Peter Birch, provst i Gentofte og formand for Provsteforeningen, løb tirsdag med lidt mere end halvdelen af stemmerne i den første – og dermed eneste – valgrunde i kampen om bispesædet i Helsingør.

Det var da også en tydeligt overvældet vinder, der kort over middag fik overrakt en buket fra valgbestyrelsesformanden Birthe Larsen i Stiftsadministrationens lokaler ved Sankt Olai Kirke i Helsingør.

“Jeg er meget lettet over, at der nu er en afgørelse her i første runde. Jeg er meget lykkelig og utrolig glad for den tillid, der er vist mig. Jeg synes, det er en respektindgydende opgave, jeg står overfor, og jeg glæder mig til den,” sagde Peter Birch, da han kort efter udtalte sig til pressen.

Den nye biskop havde taget sin familie med til afgørelsens øjeblik, som blev vist på en storskærm kort efter klokken 12.00, hvor der var sidste frist for at afgive stemmer. Det havde også Eva Holmegaard Larsen og Ulla Thorbjørn Hansen, som havde fået hvert deres bord til sig selv og deres tilhørere. Her kunne de følge med, da resultatet blev transmitteret for forsamlingen.

Men ved den fjerde kandidat, Asser Skudes, bord var der påfaldende tomt. Han befandt sig nemlig på Bornholm, hvor han var på efterårsferie med sin familie. Og i stedet var en af Asser Skudes frivillige, hans webmaster Carsten Thrane, mødt op og havde kandidaten med på en telefonforbindelse.

To af bispekandidaterne ses her, før resultatet af bispevalget offentliggøres. (Artiklen fortsætter under billedet)
To af bispekandidaterne ses her, før resultatet af bispevalget offentliggøres. (Artiklen fortsætter under billedet) Foto: Johanne Teglgård Olsen

Da stemmeurnerne lukkede klokken 12.00, havde 84,7 procent af de 1527 stemmeberettigede menighedsrådsmedlemmer og præster brugt deres stemmeret. Det magiske tal var altså 647. Hvis en af kandidaterne sneg sig over dette tal, ville han eller hun have fået mere end halvdelen af stemmerne og ville derfor være valgt. Og det var tilfældet for Peter Birch, der altså fik 682 stemmer, hvilket udgjorde 53 procent af de afgivne stemmer.

Til sammenligning fik Ulla Thorbjørn Hansen 26,4 procent, Eva Holmegaard Larsen 17,6 procent, mens Asser Skude måtte nøjes med 3 procent.

Trods de stramme coronaregler, der betød, at kun 40 deltagere kunne befinde sig i lokalet med kandidaterne, kunne den nyslåede biskop ikke lade være med at kramme både sine modkandidater og den nuværende biskop, hvis sæde han nu skal overtage. Den afgående biskop Lise-Lotte Rebel var da også tilfreds med dagens resultat.

“Peter Birch har jeg jo selv valgt som provst for syv år siden, og han har været en fremragende provst i Helsingør Stift. VI har haft et tæt samarbejde, så jeg kan kun ønske tillykke med valget.”

Ved Peter Birchs bord udbrød der jubel og klapsalver, da resultatet endelig stod tydeligt på skærmen,

“Det er for mig en glædelig ting at have så tydeligt et mandat, når man skal i gang med så stor en opgave,” lød det fra Peter Birch.

Han gik til valg på, at en folkekirke skal stå centralt i samfundet, og samfundet skal da også inviteres til en snak, når Peter Birch er blevet indsat som biskop i det nye år.

“Jeg vil invitere alle borgmestrene i Helsingør Stift til et møde og med dem drøfte samarbejdsmuligheder mellem folkekirken og kommunerne. Det samarbejde findes der mange fine eksempler på i stiftet, og det vil jeg gerne sætte mig i spidsen for,” siger Peter Birch.

På grund af corona-restriktioner kunne maksimalt 40 deltagere fordele sig ved kandidaternes borde. (Artiklen fortsætter under billedet). Her ses Peter Birchs bord i forgrunden under store klapsalver efter resultatets offentliggørelse.
På grund af corona-restriktioner kunne maksimalt 40 deltagere fordele sig ved kandidaternes borde. (Artiklen fortsætter under billedet). Her ses Peter Birchs bord i forgrunden under store klapsalver efter resultatets offentliggørelse. Foto: Johanne Teglgård Olsen

Som nyt overhoved i Danmarks største stift vil han også få stiftsadministrationen til at fremlægge de fem vanskeligste sager i stiftet og med egne ord “fordybe sig i sagsbehandlingen”, så han kan få overblik over, hvilke administrative problemstillinger der har det med at gå i hårdknude.

Selvom en stemmeprocent på 84,7 procent er høj sammenlignet med eksempelvis et valg til Europaparlamentet, er det dog lavere end det seneste bispevalg i Lolland-Falsters Stift i 2017, hvor stemmeprocenten i første valgrunde lød på 90,1 procent.

Valgbestyrelsens formand Birthe Larsen ærgrer sig, men er alligevel glad for, at valget er gået så godt, som det er, siger hun.

“Jeg havde jo håbet, at vi skulle over Lolland-Falsters Stift. Men jeg synes alligevel, det er godt. Og jeg synes, det er godt, at biskoppen er valgt med så markant et flertal,” siger hun.

Bispekandidat Ulla Thorbjørn Hansen reagerer på nyheden om Peter Birch som vinder af valget. (Artiklen fortsætter under billedet)
Bispekandidat Ulla Thorbjørn Hansen reagerer på nyheden om Peter Birch som vinder af valget. (Artiklen fortsætter under billedet) Foto: Johanne Teglgård Olsen

Eva Holmegaard Larsen deler den holdning. Hun ser det som noget positivt, at selvom hun ikke vandt, så fik vinderen et flot flertal med sig. Hun skal dog lige indstille sig på nederlaget.

“Jeg har det fint. Det er altid såden, at når man får prikket hul på en ballon, som har været meget spændt, så skal man lige falde ned igen. Men jeg har været forberedt på alle resultater. Man må sige, vi har været oppe imod en kandidat, som har forberedt sig i mange år,” lød det fra Eva Holmegaard Larsen.

Peter Birch vil blive indsat som biskop den 31. januar i Sankt Olai Kirke.

Kristeligt Dagblad talte også med Peter Birch i valgperioden. Du kan læse det store interview ved at klikke her