Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Ny bog: Den katolske kirke i Polen skjuler pædofili

Den katolske kirke gør sig selv til en moralsk autoritet i Polen, men har i virkeligheden massevis af unge menneskers ødelagte liv på sin samvittighed, lyder det i ny bog. Foto: KASPAR WENSTRUP

Den katolske kirke i Polen fortier præsters seksuelle overgreb, mener journalist Ekke Overbeek, som er aktuel med en bog om emnet

Den katolske kirke gør sig selv til en moralsk autoritet i Polen, men har i virkeligheden massevis af unge menneskers ødelagte liv på sin samvittighed.

Det mener den hollandske journalist Ekke Overbeek, som står bag en netop udkommet bog med navnet Vær bange ofrene for pædofili i den katolske kirke taler ud.
LÆS OGSÅ:Hvilke områder bør den nye pave særligt have øje for?

Hans beskyldninger kommer på et tidspunkt, hvor den katolske kirke i både USA og Europa står midt i dens største krise i årtier efter afsløringen af et massivt antal seksuelle overgreb. Den katolske kirke har som reaktion formentlig investeret mere i forebyggelse og bekæmpelse af misbrug end nogen anden institution i verden, men kritiseres samtidig for at have været nølende i sit opgør med overgrebene.

Ekke Overbeeks bog er baseret på interview med 12 anonyme ofre for pædofili, angiveligt misbrugt af katolske præster i Polen, og bogen beretter både om seksuelt misbrug og om de konsekvenser, overgrebene har haft for ofrene. De interviewede fortæller om den smerte, ensomhed og frygt for omgivelsernes reaktion, de har levet med lige siden.

Jeg ønsker at vise polakkerne, at deres land har et problem med pædofili blandt landets præster. Der er sansynligvis hundredvis og måske endda tusindvis af børn, som er blevet udsat for seksuelt misbrug, siger Ekke Overbeek til Polska Times.

Han arbejder som korrespondent i Warszawa for store hollandske medier som Trouw en Het Financieele Dagblad.

Ifølge Ekke Overbeek kender ingen omfanget af pædofili blandt præster, fordi ofrene ikke tør tale om problemerne, da det ofte vil være ensbetydende med udstødelse især i de mindre landsbysamfund, hvor præsterne har en stor autoritet.

Han mener, at den katolske kirke holder hånden over forbrydelserne for ikke at ødelægge sit gode ry, men undrer sig over, at kirken ikke har en interesse i at løse problemet.

Kirken ved formentlig ikke, hvordan den skal håndtere problemet. Det til trods for, at Vatikanet har lavet detaljerede retningslinjer for den type sager, siger Ekke Overbeek til Polska Times og tilføjer, at det polske bispedømme ikke besvarede hans henvendelser og ikke ønskede at tale om kirkens manglende tiltag på området.

Det polske bispedømme, som repræsenterer landets biskopper, afviser blankt Ekke Overbeeks anklager. Bis-pedømmet mener, at Ekke Overbeek bevidst ignorerer flere kendsgerninger og understreger, at den katolske kirke under ingen omstændigheder tolererer pædofili.

Forfatteren nævner i sin bog eksempelvis et bispemøde i 2012, men ignorerer helt mødets klare budskab omkring pædofili, som er nul tolerance over for pædofile og fuld beskyttelse af ofrene, siger talsmand for bispedømmet Joseph Kloch i en officiel meddelelse og nævner flere forskellige foranstaltninger, hvorved kirken sikrer sig imod pædofili i egne rækker.

Talsmanden anklager ligeledes Ekke Overbeek for at vildlede læserne ved at udelade og manipulere fakta og følelser og for at mangle neutralitet.

Bogens titel Vær bange refererer til tidligere pave Johannes Paul IIs berømte budskab Non Abbiate Paura, på dansk Vær ikke bange. Bogen har afstedkommet en livlig diskussion i Polen, da den ud over at angribe kirken giver udtryk for, at polske medier og polakkerne generelt accepterer og endda dækker over seksuelle overgreb i kirken.