Prøv avisen

Ny bog tænder debat om seksualkultur i Vatikanet

Det er de gejstlige i Vatikanet, der er til debat i ny bog om det, som pave Frans tidligere har kaldt Vatikanets ”homo-lobby”. På billedet ses et møde mellem den katolske kirkes overhovede og den romerske curie i 2018. – Foto: Abacapress/Ritzau Scanpix

Vatikanet lider under en homoseksuel tavshedskultur, hævder en udgivelse, der kommer på otte sprog på torsdag. Den har allerede givet stor debat i internationale medier

Samme dag som pave Frans åbner et seminar med ledende biskopper fra hele verden, der skal forsøge at lægge en slagplan for at bekæmpe seksuelle overgreb i kirken, udkommer en bog, der hævder, at fire ud af fem i Vatikanet er homoseksuelle, og pavestaten derfor til dels ligger under for de intriger, der følger med hemmelighedskræmmeriet.

Bogen er skrevet af den franske sociolog, forfatter og homoseksuelle aktivist Frédéric Martel. Den udkommer i 20 lande på otte sprog på torsdag. På engelsk har den fået titlen ”In the Closet of the Vatican: Power, Homosexuality, Hypocrisy” (I Vatikanets skab: Magt, homoseksualitet og hykleri). På italiensk og andre sprog er titlen ”Sodoma”.

Allerede inden udgivelsen har bogen vakt stor interesse. I det liberale dagblad The New York Times kalder den katolske og homoseksuelle kommentator Frank Bruni bogen for ”en bombe”, fordi forfatteren hævder, at 80 procent af de gejstlige, der arbejder i Vatikanet, er homoseksuelle og ”de lever ikke alle i cølibat. Så langtfra”.

Frank Bruni skriver, at han burde være glad for bogen, fordi han går ind for, at man skal afsløre hykleri og have sandheden frem, men han er tværtimod ”bekymret og lidt bange”.

”Den kan give masser af ammunition til højreorienterede katolikker, der allerede udøver en heksejagt på homoseksuelle præster, selvom mange af dem lever et eksemplarisk og kysk liv i kirkens tjeneste. De samme katolikker er nemlig modstandere af fornuftige og nødvendige reformer og vil bruge bogens afsløringer som bevis på, at kirken allerede er for eftergivende og har tabt værdighed og retning.”

Den katolske netavis Crux refererer en del af bogen, der behandler den colombianske kardinal Alfonso Trujillo, som var leder af det pavelige familieråd og forkæmper for kirkens politik mod svangerskabsforebyggende midler. Ifølge forfatteren Frédéric Martel er han en meget aktiv homoseksuel, der skal have haft en hemmelig lejlighed, hvor han havde forhold med både præstestuderende og prostituerede. Crux gengiver også forfatterens påstand om, at ”Vatikanets bedst bevarede hemmelighed ikke er en hemmelighed for pave Frans”.

Frédéric Martel knytter også homoseksuel kultur sammen med misbrug af unge i den katolske kirke.

”Bag hovedparten af sagerne om seksuelt misbrug er de præster og biskopper, der har beskyttet aggressorerne på grund af deres egen homoseksualitet og af frygt for, at den kunne blive afsløret, hvis det kom til en skandale,” hedder det i et citat fra bogen.

”Den hemmelighedskultur, der var nødvendig for, at det ikke skulle komme ud, hvor mange homoseksuelle der er i kirken, har holdt seksuelle overgreb skjult og givet rum til præsters overgreb,” mener Frédéric Martel.

Flere kardinaler skal allerede under pave Johannes Paul II have været aktive homoseksuelle, mens de spillede en hovedrolle i kirkens kamp mod brug af kondomer, hedder det i La Repubblicas omtale af bogen, der også hævder, at det var under en rejse til Mexico og Cuba, at problemet med de seksuelt aktive homoseksuelle præster gik op for pave Benedikt XVI, hvilket skal have været en medvirkende årsag til, at han besluttede sig for at gå af. 10 af de 14 grunde, som pave Benedikt havde for at abdicere, var ”relateret til det homoseksuelle spørgsmål”, refererer Crux.

Mens forfatteren selv skriver, at han har ”afsløret en verden, der ikke er til at forstå”, så får bogen en hård medfart fra blandt andre kommentator Matteo Matzuzzi i den konservative italienske avis Il Foglio.

”En udmattende udgydelse af sladder, insinuationer, antydninger og udsagn, der reelt ikke er begrundet i nogen form for statistik eller beviser for, at for eksempel fire ud af fem præster i Vatikanet skulle være homoseksuelle. Mere skal der ikke til for at beskrive bogen ’Sodoma’,” kritiserer Matzuzzi.

Frédéric Martel siger, at han baserer sin bog på interviews, han har foretaget over fire år med over 1500 både nuværende og tidligere præster og andre i den katolske kirke, deriblandt 41 kardinaler, 52 biskopper og 45 ambassadører.

Fra på torsdag til søndag samles formændene for verdens katolske bispekonferencer til seminar i Rom. Pave Frans har indkaldt til mødet for at få lagt en plan for, hvordan den katolske kirke kan stoppe og forebygge præsters seksuelle overgreb.