Ny FDF-formand: Vi skal blive bedre til at fortælle, hvad vi kan

Med hjælp fra ildsjæle og en mere tydelig profil skal FDF udvide sine tilbud til børn og unge i de kommende år. Det siger Dorte Fog, organisationens nye formand

”De seneste år har vi arbejdet med vores visuelle identitet og med at sætte ord på vores ambition om at give børn og unge et ståsted at møde verden fra. Nu skal vi blive bedre til at fortælle, hvad FDF er, og hvad vi kan,” siger FDF’s nye formand, Dorte Fog. Her ses hun på FDF’s landsmøde i sidste weekend. – Foto: Thomas Heie Nielsen.
”De seneste år har vi arbejdet med vores visuelle identitet og med at sætte ord på vores ambition om at give børn og unge et ståsted at møde verden fra. Nu skal vi blive bedre til at fortælle, hvad FDF er, og hvad vi kan,” siger FDF’s nye formand, Dorte Fog. Her ses hun på FDF’s landsmøde i sidste weekend. – Foto: Thomas Heie Nielsen.

FDF er verdens bedste idé. Den sætning får Dorte Fog gentaget flere gange i interviewet om den folkelige børne- og ungdomsorganisation, som hun netop er blevet valgt som ny formand for.

Sætningen er også en, hun håber, at mange børn og unge rundt omkring i landet vil komme til at høre mere i de kommende år. For ifølge hende ligger der en stor opgave i at formidle Frivilligt Drenge- og Pige-Forbunds aktiviteter og fællesskab bredere ud.

”Vi, der står inde i fællesskabet, ved, hvad dét at være en del af FDF handler om. Men vi skal også kunne fortælle det, så omverdenen forstår det. Det er nok den største udfordring, FDF står overfor. De seneste år har vi arbejdet med vores visuelle identitet og med at sætte ord på vores ambition om at give børn og unge et ståsted at møde verden fra. Nu skal vi blive bedre til at fortælle, hvad FDF er, og hvad vi kan,” siger hun.

Ved FDF’s landsmøde i midten af november blev Dorte Fog valgt til at overtage formandsposten efter Jonas Kolby Laub Kristiansen, som stopper efter otte år. Den 45-årige projektleder hos Diakonissestiftelsen i København håber, at hun sammen med de mange frivillige ledere i FDF kan give flere børn og unge mulighed for at opleve FDF’s fællesskab.

”Ligesom andre organisationer har vi haft kredse, der er lukket de senere år, og vi har også startet nye. Det skyldes blandt andet, at demografien i Danmark ændrer sig, hvilket gør, at nogle områder, hvor der før var mange børn, nu er sølvbryllupskvarterer. Vi skal finde områder med småbørnsfamilier og sikre os, at vi har tilbud der. For hvis ikke der er en kreds i det sogn, man bor i, er det mere sandsynligt, at man vælger andre fritidsaktiviteter i området, end at man søger mod en kreds længere væk.”

Kristeligt Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan tilslutningen til FDF de seneste årtier været faldende fra omkring 40.000 medlemmer i 1980’erne, hvor flest var med, til omkring 25.000 i dag. I 2019 var der også et lille fald i medlemstallet, men kurven er siden 2011 fladet ud, siger Dorte Fog.

”Det er også derfor, vi skal sætte ind nu. Vores mål er at finde lokale ildsjæle, som er klar på at starte noget nyt op,” siger hun.

Dorte Fog har selv været FDF’er, siden hun var tre år gammel, og hendes mor var med til at starte en lokal kreds op i Kragelund ved Silkeborg. Som seksårig blev hun selvstændigt medlem, og hun har været med lige siden.

”Det, jeg kan huske betød meget for mig som barn, var, at min leder kunne oversætte evangeliet til et sprog, som jeg kunne forstå. Jeg voksede op i en familie, hvor kristendommen var udgangspunktet, men det var i FDF, at evangeliet kom til at give mening i mit liv, og at jeg begyndte at opfatte mig selv som kristen,” siger Dorte Fog, som de seneste to år har været næstformand i FDF og de seneste 18 år kredsleder i Brønshøj i København.