Ny formand for Kirkeudvalget: Det er en ukendt verden for mig

Hun er 40 år, fra Fyn og et ubeskrevet blad i kirkepolitik. Socialdemokratiets Julie Skovsby overtager posten som partiets kirkeordfører, efter Karen J. Klint har haft den i 18 år. Jeg har en tung arv at løfte, siger Julie Skovsby

Julie Skovsby har siddet i Folketinget i 12 år for Socialdemokratiet. –
Julie Skovsby har siddet i Folketinget i 12 år for Socialdemokratiet. –. Foto: Steen Brogaard/Folketinget.

Julie Skovsby lægger ikke skjul på, at hun har meget at leve op til som ny kirkeordfører for Socialdemokratiet og formand for Folketingets kirkeudvalg.

Hun overtager posten fra den tidligere socialdemokratiske folketingspolitiker Karen J. Klint, der har været kirkeordfører gennem 18 år og desuden sidder i menighedsrådet i Bredballe Kirke ved Vejle. Julie Skovsby er derimod uprøvet inden for kirkepolitikken og skal nu til at markere sig. Hun fortæller, at hun ikke vidste, at hun skulle være kirkeordfører og formand for udvalget, før Socialdemokratiet konstituerede sig til et gruppemøde, men hun ser frem til arbejdet. Hun er dog usikker på, om hun kan leve op til sin forgænger.

”Hånden på hjertet, så er det en verden, jeg ikke ved så meget om. Der er en tung arv at løfte fra Karen J. Klint, og det bliver svært at gøre det lige så godt som hende. Men jeg vil forsøge at lære af hende,” siger Julie Skovsby.

Hun understreger flere gange i løbet af interviewet, at hun skal til at oplæres i kirkepolitik, men har dog allerede gjort sig et par tanker om, hvad hun vil kæmpe for. Hun foreslår at tænke FN’s verdensmål ind, men er ydmyg over for de mere erfarne kirkepolitikere, pointerer hun. Julie Skovsby fortæller også, at hun er imponeret over folkekirkens mangfoldighed, og hvordan den kan være et samlingspunkt for den danske befolkning.

Et punkt, der tidligere har skabt debat i den kirkelige verden, er spørgsmålet om vielser af homoseksuelle i folkekirken. I den nuværende lovgivning er det muligt for præster at fravælge at vie homoseksuelle par, men Julie Skovsbys partifælle Mogens Jensen markerede sig i 2017 ved at sige, at præster i hans optik burde være forpligtede til at vie homoseksuelle par. Med hendes ønske om og beundring af en mangfoldig folkekirke kan Julie Skovsby se begge sider af sagen.

”Det er lidt en ny diskussion for mig, men jeg synes, at det er vigtigt at lytte til dem, der varetager det i hverdagen, præsterne, og det skal vi fortsætte med. Samtidig står jeg fast på de politiske og demokratiske rettigheder for minoriteter,” siger hun og tilføjer, at hun er nødt til at se nuancerne i debatten, før hun kan konkludere, om der er behov for lovændringer.

På trods af at hun har siddet på Christiansborg i 12 år, er Julie Skovsby ikke en politiker, der har været skrevet meget om i medierne. Til folketingsvalget den 5. juni var hun den, der fik næstfærrest stemmer af de socialdemokrater, der kom ind i Folketinget. Men Jan Johansen (S), der også er blevet valg ind i Fyns Storkreds, har siddet på tinge med hende i de seneste to valgperioder og beskriver hende som en ”utroligt dejlig og ordentlig pige, der vil sit arbejde og de mennesker, hun er omgivet af”.

”Der er substans i hende, og hun vil være en god kirkeordfører, nu hvor Karen J. Klint går af,” siger Jan Johansen og fortsætter:

”Kompromisets kunst er hendes. Hun vil gerne sætte et politisk fingeraftryk, men hun leder efter en løsning, som man kan blive enige om.”

Kristeligt Dagblad beskrev i går, at der generelt er meget lavt fremmøde blandt politikerne i Kirkeudvalget. Julie Skovsby vil selv sætte udvalgsarbejdet højt på sin liste over gøremål.

”Jeg vil prioritere det højt, særligt fordi jeg er formand. Jeg håber også at få et godt samarbejde med min næstformand, og at vi kan arbejde bredt sammen i udvalget.”

Der er endnu ikke valgt kirkeordførere i resten af Folketingets partier.