Ny generalsekretær har selv været missionær

Henrik Sonne Petersen skal være ny generalsekretær for paraplyorganisationen Dansk Missionsråd. Han vigtigste opgave bliver at omstille missionsselskaberne til en ny verdenssiutation, siger missionsteolog

”Min store opgave bliver at sætte mig ind i, hvad de forskellige organisationer ønsker, og hvad der sker,” siger den kommende generalsekretær for Dansk Missionsråd. – Foto: Rune Lundø/Danmission.
”Min store opgave bliver at sætte mig ind i, hvad de forskellige organisationer ønsker, og hvad der sker,” siger den kommende generalsekretær for Dansk Missionsråd. – Foto: Rune Lundø/Danmission.

54-årige cand.theol. og ph.d. Henrik Sonne Petersen har været udsendt i både de varme og de kolde lande. Først i Etiopien og nu i Nuuk i Grønland, hvor han i skrivende stund befinder sig som sømandsmisisonær. Han har arbejdet for det teologisk konservative Promissio og for det brede folkekirkelige Danmission. Fra 1. januar vender han hjem til Danmark, hvor han skal være ny generalsekretær for Dansk Missionsråd, der er en paraplyorganisation for danske missionsselskaber. Det skriver Dansk Missionsråd tirsdag i en pressemeddelelse.

Og det er et helt oplagt valg ifølge flere iagttagere af missionsarbejde. Blandt dem er Jørgen Skov Sørensen, der er kommende generalsekretær i Konferencen for Europæiske Kirker (KEK) og tidligere generalsekretær i Danmission, hvor han arbejdede sammen med den kommende leder af Dansk Missionsråd.

”Jeg kan uden at blinke sige, at han er meget velegnet til den post. Han er en knalddygtig missionsteolog. Det er der ingen tvivl om. Og så har han et bredt netværk i både Afrika og ind i det europæiske. Hvor den afgående generalsekretær, Jonas Adelin Jørgensen, er mere Asien-orienteret, er Henrik nok mere orienteret mod Afrika,” siger han.

Henrik Sonne Petersen skal som generalsekretær repræsentere en bred vifte af organisationer, der er forskellige i størrelse og teologisk ståsted. Fra Danmission med et årligt budget på cirka 70 millioner kroner til Lærernes Missionsforening med et budget på en halv million kroner. Fra det teologisk konservative Luthersk Mission til det betragteligt mindre konservative Danmission.

Ifølge Jørgen Skov Sørensen gør den nye generalsekretærs erfaring fra et bredt udvalg af missionsorganisationer ham i stand til at kunne favne bredt.

”Han er respekteret bredt og kan omgås folk med forskellige teologiske standpunkter. Det er i høj grad relevant for en generalsekretær i Dansk Missionsråd, der er et vidtfavnende forum af missionsselskaber, der er enige om den grundlæggende missionsopgave, men som har forskellige teologiske opfattelser af, hvordan man bedst driver mission,” siger han.

Lektor og institutleder ved Menighedsfakultetet i Oslo Jeppe Bach Nikolajsen forsker i missionsteologi og har i en årrække siddet i Dansk Missionsråds Studieudvalg, der formidler missionsteologisk tænkning og følger debatter om mission. Blandt andre sammen med netop Henrik Sonne Petersen. Ifølge ham bliver den store udfordring for den nye generalsekretær at få missionsorganisationerne til at omstille sig til en ny verdenssituation, der har ændret, hvordan man skal tænke mission.

”Mission er ikke længere mission fra det globale nord til det globale syd, men fra alle steder til alle steder. Det er krævende – særligt for gamle missionsselskaber – at indstille sig på dette. Det er også krævende at formidle til kirke og samfund, at man nu tænker anderledes end tidligere,” siger han.

Formand for Israelsmissionen Krista Rosenlund Bellows kender Henrik Sonne Petersen gennem Danmission, hvor de arbejdede sammen i en periode. Hun hæfter sig ved hans erfaring fra flere organisationer og det, at han har været udsendt, som en klar styrke.

”Han kender dagligdagen i en partnerkirke ude i verden, nemlig den i Etiopien. Han har ikke bare besøgt stederne som en VIP-gæst, men har været helt tæt på i hverdagen. Samtidig har han den teologiske og akademiske baggrund, der gør, at han er en helt oplagt og kvalificeret leder,” siger hun.

Henrik Sonne Petersen er selv glad for at være blevet udpeget og ser nu frem til at præge missionsarbejdet ude i verden.

”Min store opgave bliver at sætte mig ind i, hvad de forskellige organisationer ønsker, og hvad der sker. Vi skal skabe tillid mellem kirkerne ude i verden og missionsorganisationerne. Mission er en af Guds store gaver til kirken, og derfor skal vi varetage den opgave med ærbødighed og stor omhu. Vi skal ikke kun ud i verden og være aktivister, men vi skal også lytte til de lokale kirker og inddrage dem,” siger den kommende generalsekretær.