Prøv avisen

Ny hjemmeside giver inspiration til gammel tradition

På mange kirkegårde tændes der lys på gravstederne ved allehelgen. Sognepræst Morten Skovsted har samlet de forskellige traditioner omkring allehelgen, og sammen med en komponist og en salmedigter har han lavet et forslag til en liturgi med nye salmer og musik, som landets kirker kan bruge. – Foto: Søren Staal.

Tidligere har allehelgen været en almindelig søndagsgudstjeneste, men nu har en præst, en salmedigter og en komponist lavet et nyt forslag til liturgi, musik og salmer. Det hele ligger frit tilgængeligt på en hjemmeside

Kirkernes allehelgenfejring har fået et nyt inspirationskatalog med forslag til for eksempel en række nydigtede salmer, en håbsbekendelse og digte til brug under gudstjenesten.

Idéerne kommer fra sognepræst Morten Skovsted, Hjortshøj Kirke, som med sin kone, salmedigter Iben Krogsdal, og komponisten Frederik Magle har samlet det hele på hjemmesiden allehelgenmesse.dk.

Ifølge ritualhåndbogen er morgendagens gudstjeneste en almindelig søndag med navnet allehelgensdag. Men Morten Skovsted har inden for de seneste år i sit eget sogn oplevet, at mange pårørende har efterspurgt en markering af allehelgen. På samme måde som flere andre præster har han derfor denne søndag indført en kirkegårdsvandring, lystænding i kirken og på kirkegården og oplæsning af navne på de personer, som i løbet af det seneste år er gået bort.

Forslag til det og meget andet ligger nu frit tilgængeligt på hjemmesiden.

Vi vil gerne give dagen et løft og har derfor samlet elementer til at gøre allehelgen endnu smukkere, siger Morten Skovsted, der sammen med Iben Krogsdal og Frederik Magle har arbejdet på projektet i omkring et år, indtil hjemmesiden gik i luften i september.

Pengene er kommet fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond, som har støttet med 118.000 kroner.

En ting er, at traditionen med at markere allehelgen har fået en renæssance. Noget andet er dagens sjælesørgeriske perspektiv.

Vi har begravelsen eller bisættelsen, og forud for det er der en samtale. Flere præster har også kontakt med familien efter begravelsen. Men det er vigtigt at give plads til sorgen, også et halvt eller helt år efter, at en person er død, siger Morten Skovsted.

Den nye allehelgenmesse er skabt, så der er plads til sorgen og savnet, men også til et håb om opstandelse og til at udtrykke en taknemmelighed over det gode liv, som var før døden.

To dage efter begravelsen skal man ikke sige, at det var da også godt, at I var gift og levede sammen i 40 år. Men med til at legitimere sorgen og savnet hører der, at mennesker opdager, at det er i orden at glæde sig igen. Det kan man ofte efter nogle måneder, og allehelgen kan rumme både glæden og sorgen, forklarer Morten Skovsted.

Derfor har Iben Krogsdal også skrevet en håbsbekendelse med temaerne de dødes fortid, de dødes nutid hos Gud og de efterladtes fremtid.

Morten Skovsted har hørt fra en håndfuld kirker, som ligesom hans egen kirke i Hjortshøj skal have en allehelgengudstjeneste med inspiration fra hjemmesiden. Håbet er, at den bliver et ressourcested, der er under en løbende udvikling.

Man skal ikke købe hæfter med noder, for alt ligger elektronisk på hjemmesiden, hvor man også kan høre musikken. Og fordi det er på internettet, er der god mulighed for, at vi næste år kan opdatere den med andre kirkers erfaringer, siger han og fortæller, at han selv har et ønske om at søge flere fondsmidler til at indspille en cd med allehelgenmessens musik.

anne.jensen@k.dk