Ny kirke på vej i Skanderborg

Efter to år med borgermøder, workshops og sogne-analyser er menighedsrådet i Skanderborg Sogn kommet frem til, hvordan byens nye kirke skal se ud

Skanderborgs nye kirke forventes at være færdig i 2024.
Skanderborgs nye kirke forventes at være færdig i 2024. Foto: Henning Larsen Architects.

Skanderborg Sogn, der er et af landets større sogne målt på antallet af folkekirkemedlemmer, skal have en ny, moderne kirke. Og efter en konkurrence, hvor fire arkitektfirmaer havde indsendt deres bud, er valget nu faldet på forslaget fra Henning Larsen Architects, der også står bag kendte bygninger som operahuset i København, det nye Moesgaard Museum i Aarhus, Bølgen i Vejle og Harpa Koncertsal i Reykjavik.

Beslutningen om at bygge en ny kirke i bydelen Højvangen har været undervejs i flere årtier, men det er først inden for de seneste to år, at man for alvor har taget hul på forberedelserne med blandt andet borgermøder, workshops og sogneanalyser.

Medlem af menighedsrådet og formand for bedømmelsesudvalget, der har taget stilling til de indsendte forslag, Rasmus Kolding, kalder processen meget lærerig.

”Det har været vigtigt for os i menighedsrådet at spørge folk både i og uden for menigheden, hvad de ønsker sig af en ny kirke, og hvad de har tænkt sig at bruge en ny kirke til,” siger han og forklarer, at de fleste – unge som gamle – først og fremmest ønsker sig et kirkerum med nærhed.

Derudover ønsker mange, at kirken skal have fokus på de unge og give plads til anderledes sang og musik.

”Men det, der overraskede os, var, at de fleste faktisk synes, en kirke skal være en kirke. For eksempel mente langt de fleste, at der skal være et orgel, så det kommer der til at være,” siger Rasmus Kolding.

Når valget faldt på forslaget fra Henning Larsen Architects, er det netop, fordi det opfyldte mange af de ønsker, som er fremkommet i processen.

”Logistikken er virkeligt gennemtænkt, og det er et fleksibelt rum, som gør, at man kan opnå nærheden, uanset om man er mange eller få samlet i kirken. Samtidig er rummet fleksibelt på den måde, at det kan tilpasses de behov, der måtte komme i fremtiden. For eksempel er der mulighed for at bygge til,” siger Ramsus Kolding.

Byggeriet kommer til at koste 73 millioner kroner, og den nye kirke vil blive indviet første søndag i advent 2024.