Ny kirkeordfører: Vi skal stå fast på Danmark som et kristent land

Vestjyske Orla Østerby overtager posten som kirkeordfører for De Konservative fra Naser Khader. Kirkepolitikere skal blande sig så lidt i folkekirken som muligt, mener han

Orla Østerby. –
Orla Østerby. – . Foto: Folketinget.

Kristendommens fravær i den ”politiske forståelse”, som Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Enhedslisten fandt frem til i sidste uge, er ikke overraskende. Det mener Orla Østerby (K), der har overtaget De Konservatives kirkeordførerskab fra partifællen Naser Khader. Den 67-årige vestjyde tror nemlig, at kristendommen vil få det vanskeligt i løbet af de næste fire år.

”Jeg mener, at der bør stå i et regeringsgrundlag, at Danmark er et kristent land, akkurat som der stod i det tidligere. Det er dog ikke underligt, at kristendommen er helt væk, når man ser på de partier, der står bag den nye aftale. Man kan ikke sige nok, at Danmark er et kristent land med kristne værdier, og der er brug for, at vi manifesterer det,” siger Orla Østerby.

Selvom han ikke har beskæftiget sig med kirkepolitik tidligere, ligger kirken ikke Orla Østerby fjernt. Han er vokset op i et troende hjem, hvor familien begav sig i kirke om søndagen. I dag går han i kirke, når han har tid, og beskriver sig selv som et troende menneske. Derfor ser han det også som naturligt, at han nu bevæger sig ind i det politiske felt på området.

”Jeg vil kæmpe for, at den kirkepolitik, der er blevet ført de sidste fire år, består. Det bliver selvfølgelig umiddelbart svært. Jeg ved endnu ikke, hvordan Joy Mogensen (S) bliver som kirkeminister, da jeg ikke kender hendes kirkepolitiske standpunkter,” siger Orla Østerby.

Han mener, at politikerne skal sætte rammerne for folkekirken, men samtidig er det et succeskriterie, at den politiske indblanding er så lille som mulig.

”Kirken har godt af at have ro, og der er i min optik ikke nogle politiske tiltag, der er nødvendige at få igennem. Det essentielle er, at der ikke laves noget om. Det er den tilgang, som vi havde under den nu tidligere regering. Og med det udgangspunkt vil jeg være en vagthund over for den nye regering.”

Som ny kirkeordfører mener Orla Østerby, det er nødvendigt at løfte blikket og også se ud over Danmarks grænser.

”Vi bor i et land, hvor vi er så privilegerede og forkælede, at vi kan tro på, hvad vi vil. Derfor kan vi godt glemme, at det ikke er sådan alle steder i verden. Det er vigtigt at sætte fokus på de kristne, der forfølges, og der skal særligt gøres noget på et internationalt niveau. Jeg vil dog umiddelbart have mest fokus på kirken og kristendommen i Danmark, da det for mig er det vigtigste.”