Ny klokkeringning for klimaet på vej

Sidste år skabte det stor debat, da klimagruppen under Danske Kirkers Råd opfordrede kirker i Danmark til at ringe for klimaet under COP15 i København. Nu vil gruppen gentage ringningen

Kirkeklokkerne skal måske snart slå et slag for klimaet igen.
Kirkeklokkerne skal måske snart slå et slag for klimaet igen. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Danmark er muligvis på vej ind i en ny krig om kirkelige klokkeringninger.

Danske Kirkers Råds Klimagruppe/Grøn Kirke opfordrer alle kirker i Danmark til ved bøn, overvejelse og andagt at markere FN's klimatopmøde COP16 i Mexico fra den 29. november til den 10. december 2010.

Klimagruppen foreslår dels, at kirkerne den 5. december, 2. søndag i advent, beder en til lejligheden formuleret bøn for skaberværket.

Bønnen lyder blandt andet:

"Giv at klimatopmødets ord vil tjene din skabervilje! Tak for hver eneste gang, tilliden indfinder sig mellem samfundenes ledere, så deres hjerter ikke forhærdes, men de tør slå følge ad fredens og bæredygtighedens vej."

Desuden opfordrer gruppen til, at også klokkeringning inddrages i gudstjenesternes liturgi den 5. december.

"Så vi kan besinde os på klimatruslens alvor og på vores fælles håb og tro på livets sejr. Store reelle påvirkninger og truslen fra flere klimaforandringer er ikke blevet mindre i det forløbne år," siger Hanna Smidt fra Danske Kirkers Råd i en pressemeddelelse.

Repræsentanter fra alle kirkelige fløje kom på banen, da klimagruppen sidste år opfordrede alle kirker i Danmark til at ringe for skaberværket i forbindelse med en økumenisk gudstjeneste i forbindelse med klimatopmødet i København, COP15. Kirkerne skulle da ringe 350 slag med kirkeklokken, et symbol for en bæredygtig atmosfæres indhold af drivhusgasser.

Diskussionen gik dengang på, om klokkeringningen var kirkelig eller verdslig - og om det var lovligt at bruge kirkeklokkerne til sådanne formål. Resultatet blev, at den enkelte kirke selv måtte tage stilling til, om klokkerne skulle i brug. Cirka en tredjedel valgte at ringe med klokkerne.

Dengang glædede en af klimaringningens store kritikere, Dansk Folkepartis Søren Krarup, sig over, at ikke flere ringede med klokkerne:

"Det tyder på, at der ude i sognene stadig er en sikker sans for, hvad evangelisk-luthersk kristendom i virkeligheden er. Men biskopperne er i vid udstrækning blevet et problem for den danske folkekirke. De er uklare og uevangeliske i deres forståelse af kristendommen og folkekirken," sagde Søren Krarup dengang til Kristeligt Dagblad.

schelde@k.dk