Ny lov fjerner fødselsregistrering fra kirken

Folkekirken mister retten til at registrere nyfødte, hvis en ny lov træder i kraft. En naturlig udvikling, vurderer eksperter

I fremtiden er det sygehuset og ikke folkekirkens lokale kirkekontor, der registrerer, at et nyt barn er kommet til verden. -
I fremtiden er det sygehuset og ikke folkekirkens lokale kirkekontor, der registrerer, at et nyt barn er kommet til verden. -. Foto: colourbox.

Bemærk: Der er en rettelse til denne artikel. Læs rettelsen her.

I fremtiden er det sygehuset og ikke folkekirkens lokale kirkekontor, der registrerer, at et nyt barn er kommet til verden. Det kan blive konsekvensen af et udkast til lovforslag, som Kirkeministeriet i går sendte i høring. Formålet er at gøre det lettere for både borgere og myndigheder at registrere en fødsel. Samtidig kan det formentlig lægge låg på andre trossamfunds utilfredshed med, at man hidtil har skullet anmelde fødsler på kirkekontoret.

Det mener blandt andre Per Bucholdt Andreasen, formand for Præsteforeningen.

- Den største ulempe ved forslaget er umiddelbart, at især præster på landet har været glade for den kontakt, der opstod, når forældrene skulle anmelde fødslen hos præsten. Omvendt, hvis man som forældre har haft problemer med at komme i berøring med et andet trossamfunds kontor, når man skal anmelde fødsel eller dødsfald, så er det nu løst, siger Per Bucholdt Andreasen.

Lovforslaget er et udtryk for en holdningsændring hos kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V), der tidligere har været imod at flytte personregistrering fra kirken. Lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet Hans Raun Iversen ser optimistisk på flytningen.

- I forhold til hvor mange der bliver døbt, får det kun marginal betydning. Folk kommer ikke pludselig i tanke om, at de vil holde barnedåb. Det er traditionerne, der afgør det. Men selvfølgelig kommer det til at indgå i det mønster, hvor flere og flere rester af det gamle enhedssamfund forsvinder. Hvor stadig flere ting er mulige bidragydere til en acceleration af svækkelsen af båndene mellem folk og kirke, siger Hans Raun Iversen.

Lektor ved Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster Leise Christensen tror heller ikke, at den ny lov vil gøre den store forskel.

- En meget stor del af fødselsanmeldelser i dag kommer i forvejen med posten eller elektronisk, og ofte er det kordegnen, ikke præsten, der tager imod dem. Der vil måske findes enkelte lyriske sogne, hvor man vil savne mødet mellem de nybagte forældre og kirken, men jeg tror ikke, det har betydning for dåbsprocenten, siger Leise Christensen.

schelde@kristeligt-dagblad.dk

vincents@kristeligt-dagblad.dk