Og netop de rød-hvide farver går igen på ryggen af den messehagel, som præsten Flemming Kloster Poulsen bærer i St. Katherines, den Danske Kirke i London.
Anden søndag i advent skulle være en festgudstjeneste ud over det sædvanlige. Ikke alene markerede dagen, at menigheden nu var tilbage i kirken efter fire ugers nedlukning på grund af corona. Det var også dagen, hvor kirken markerede afslutningen på en langvarig renovering, som har kostet tæt på 25 millioner kroner. Men det var også første dag, de to præster, først Flemming Kloster Poulsen og derefter hans kollega Johanne Nørtoft Thomsen, kunne stå frem foran menigheden i en ny messehagel, som er designet og håndbroderet af hendes majestæt dronning Margrethe.
Som Flemming Kloster Poulsen poetisk sagde om den nye messehagel:
”En gave så flot, fra majestætens slot.”
Dorte Bille Harding, formand for kirkerådet, som både er menighedsråd og bestyrelse for den Dansk Kirke i London, fortæller, at Dronningen har været på besøg i kirken, for at hente inspiration til designet.

Foto: Foto: Inga Rasmussen
”Hun kom og sad stille og kiggede rundt i kirkerummet og lavede skitser og havde stofprøver med for at finde de rette farver. Derfor ligner messehaglen et dannebrogsflag på bagsiden, som er det menigheden ser mest. Hun har selv broderet det hele, og messehaglen er så syet sammen af Selskabet for Kirkelig Kunst,” fortæller Dorte Bille Harding.
De skrappe britiske coronaregler tillod kun en menighed på 25, som kunne mumle med bag deres mundbind på salmer som ”Blomstre som en Rosengaard”. Dronningen ville normalt også deltage, men det var ikke muligt. End ikke en procession ned gennem kirkerummet med den nye messehagel var tilladt.
I stedet måtte Dorte Bille Harding læse en hilsen op fra Amalienborg.
”Det har været mig en glæde at udarbejde og brodere messehagelen, og jeg havde set frem til at være til stede og se, hvordan den tager sig ud i det set smukke kirkerum. Det er med oprigtig beklagelse, at jeg går glip af den oplevelse,” lød det i hilsnen fra Dronningen.
Som Dorte Bille Harding siger, så kan Dronningens betydning for kirken ikke overdrives. Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond var således blandt de første til at donere penge til den dyre og omfattende renovering af Den Danske Kirke i London.

”De gav 100.000 kroner. Det var ikke det største beløb, men det var en uvurderlig blåstempling af vore indsamling,” understreger Dorte Bille Harding, der glæder sig over, at Dronningen på den vis har et usædvanligt personligt forhold til kirken, som hun har besøgt flere gange både privat og ved officielle besøg.