Prøv avisen

Ny norsk leder af Kirkernes Verdensråd

Dr.theol. Olav Fykse Tveit er ny generalsekretær i Kirkernes Verdensråd. - Foto: Wikimedia

Den norske præst og teolog Olav Fykse Tveit er blevet valgt til posten som generalsekretær i Kirkernes Verdensråd. Meddelelsen bliver mødt med stor begejstring herhjemme fra

Nu kan nordmændene omsider juble. Den norske præst og teolog Olav Fykse Tveit skal overtage posten som generalsekretær i Kirkernes Verdensråd. Det blev afgjort ved en afstemning i rådets centralkomité i går.

- Jeg føler virkelig, at dette er et Guds kald, sagde en ydmyg, men også meget glad Fykse Tveit i sin tale til centralkomitéen.

Og hans rolle som generalsekretær er heller ikke uvæsentlig. For det er den højeste position i verdens største økumeniske organisation, Kirkernes Verdensråd (KV), som omfatter 349 forskellige kirkesamfund med sammenlagt 560 millioner medlemmer.

Et generationsskifte

Reaktionerne på valget af den 48-årige norske teolog og præst er meget positive. Københavns Domprovst, Anders Gadegaard, der sidder i KVs centralkomité, er både glad og lettet over udfaldet af afstemningen.

- Samtidig med at den gamle generalsekretær stopper ved årets udgang, så gør også to andre i topledelsen. Det giver mulighed for, at Olav kan sætte et nyt og yngre team med en mere moderne tilgang til økumeni, end den, der har præget Kirkernes Verdensråd i et stykke tid. Og det har jeg virkelig længtes efter, siger Anders Gadegaard til kristeligt-dagblad.dk.

Anders Gadegaard forklarer, at man i traditionel økumeni opfatter globaliseringen som udelukkende en udfordring - de rige lever på bekostning af de fattige. Men globaliseringen giver også nogle muligheder, idet vi er tættere på hinanden og har mere med hinanden at gøre, mener Anders Gadegaard.

- Olav er et barn af den moderne økumeni, hvor man hylder hinandens forskelligheder og ikke er ude på at nå frem til at ideologisere hinanden eller ensrette hinanden, forklarer Gadegaard.

Nordisk ånd
Idet Kirkernes Verdensråd repræsenterer 349 forskellige samfund ligger der en stor udforing i at holde sammen på organisationen. I den forbindelse mener Simon Kangas Larsen fra den økumeniske organisation Konferencen for Europæiske Kirker, at det kan være en fordel, at man nu har fået en nordisk leder.

- Den norske kirke og de skandinaviske kirker i det hele taget har erfaringer med at organisere og få folk til at samarbejde. Der er en kultur omkring det, som på en gang både er rummelig og imødekommende og samtidig også er effektiv, siger Simon Kangas Larsen.

Karsten Fledelius, der også har erfaring med økumenisk organisationsarbejde havde håbet, at nordmanden ville løbe af med valgsejren. Fledelius fremhæver, at Fykse Tveit har nogle gode diplomatiske evner. Og hans baggrund i den norske kirke, der er internationalt engageret, ser Fledelius som en styrke.

Store udfordringer
Men det er ikke en nem post, som Fykse Tveit overtager fra forgængeren Samuel Kobia. For han står ifølge Anders Gadegaard over for nogle store udfordringer.

- Først og fremmest skal han holde sammen på Kirkernes Verdensråd og de store forskelligheder, der er mellem konservative og ortodokse og meget progressive, liberale, protestantiske kirker. Det er en kæmpe udfordring at holde alle ombord med de store forskelligheder, der er mellem kirkerne.

Der er mange forskellige teologiske ståsteder repræsenteret i rådet. Derfor har blandt andet diskussionen om homoseksuelle tidligere skabt stor intern splid.

Men Fykse Tveit står også over for nogle vanskelige økonomiske udfordringer fremhæver Gadegaard.

- Det konstant faldende økonomiske bidrag betyder færre medarbejdere og færre programmer, siger Gadegaard.

Dette er et problem for alle mellemkirkelige organisationer, mener Karsten Fledelius. Det er et slid at få skrabet den nødvendige kapital sammen, og derfor må man i en organisation som Kirkernes Verdensråd hele tiden overveje organisationens struktur, forklarer han.

Olav Fykse Tveit tiltræder som generalsekretær fra årsskiftet efter forgængeren Samuel Kobia. Kobia meddelte allerede i april måned, at han af personlige årsager ikke ønskede at stille op til endnu en periode.