Prøv avisen

Rapport beskriver stort misbrug i USA

Pennsylvania i USA rystes af rapport om seksuelle overgreb på mindreårige – overgreb, som ifølge rapporten blev mørkelagt af den katolske kirke

”Der har været andre rapporter om sexovergreb på børn inden for den katolske kirke. Men aldrig i denne skala.”

Sådan lyder det i en rapport om katolske præsters seksuelle overgreb på børn foregået i den amerikanske delstat Pennsylvania fra 1940’erne og frem til de tidlige 2000’ere. Rapporten udkom i tirsdags.

En storjury udpeget af myndighederne i Pennsylvania har brugt to år på at undersøge over en halv million siders interne dokumenter fra seks katolske bispedømmer i delstaten, ligesom de også har fået vidneudsagn fra nogle ofre.

Rapporten konkluderer, at der er tale om anklager om overgreb mod over 1000 børn begået af over 300 præster i de seks bispedømmer. Og antallet af forulempede børn er ifølge rapporten formentlig meget større. Vidneudsagn kan nemlig være mistet gennem tiden, og børn kan have været bange for at stå frem med anklager.

Ifølge rapporten har katolske kirkeansatte i Pennsylvania systematisk dækket over overgrebene, skriver det amerikanske dagblad The Wall Street Journal. Og fra del- statens justitsminister, Josh Shapiro, lød det i forbindelse med udgivelsen af rapporten:

”Mørkelægningen var sofistikeret. Og hele tiden førte kirkens ledelse, chokerende nok, regnskab med misbruget og mørkelægningen.”

Kardinalen Donald Wuerl, som i mange år var biskop i Pittsburgh, er en af de personer, der ifølge rapporten dækkede over sexmisbruget af børn. Han kalder begivenhederne en ”frygtelig tragedie”, men siger ifølge Catholic News Service også i en pressemeddelelse, at han selv har handlet ”med omhu, optaget af ofrenes sag og med det for øje at forsøge at forhindre fremtidigt misbrug”.

Rapporten er en af de mange afsløringer af misbrug i den katolske kirke, som generelt handler om overgreb fra det 20. århundrede, der først for alvor er blevet optrevlet efter årtusindskiftet.