Ny sag med Vig-præst: Tilbød pårørende kontakt til afdøde

To tidligere menighedsrådsformænd fortæller nu, at Annette Berg har tilbudt pårørende kontakt til afdøde ved en begravelse. Biskop vil ikke selv tage sagen op, men afventer mulig klage

Ifølge efterladte skal reinkarnationspræsten fra Vig Kirke også have tilbudt at skabe kontakt til afdøde.
Ifølge efterladte skal reinkarnationspræsten fra Vig Kirke også have tilbudt at skabe kontakt til afdøde. Foto: Scanpix/Claus Bech.

Sognepræst Annette Bergs interesse for det alternative begrænser sig ikke til hendes meget omtalte tro på reinkarnation. Hun kan også skabe kontakt til afdøde.

I hvert fald var det, hvad hun tilbød de efterladte ved en begravelse i Vig Kirke for omkring fem år siden. Det fortæller to tidligere menighedsrådsformænd for Vig Sogn, hvor Annette Berg har været præst siden 1993.

Hanne Herskind, der var formand for Vig Sogns menighedsråd fra 1984 til 1996, var til stede ved begravelsen. Hun husker, at Annette Berg stod ved kisten i kirken og annoncerede, at hun kunne agere medie, hvis de efterladte ville tale med den afdøde.

”Jeg vil ikke lægge mig fast på ordene, men det handlede om, at pårørende kunne komme i kontakt med afdøde igennem Annette Berg. Jeg husker, at der var noget, der ikke var, som det skulle være. Der var også nogle stykker efterfølgende, som spurgte mig, om jeg havde hørt det samme. Det er jo ikke så tit, at den slags bliver nævnt til en begravelse. Det gibbede lidt i mig, og jeg tænkte, 'skal det her nu også være en del af Vig Kirkes gudstjeneste og begravelser',” siger Hanne Herskind.

Hun er ikke selv i tvivl. Den slags hører ikke hjemme i kirkerummet:

”Jeg synes, at det er forfærdeligt, og jeg går ikke ind for det. Det skal ikke foregå i kirken, og det skal ikke foregå, når præsten står ved kisten,” siger Hanne Herskind.

Sonja Asbjørn var menighedsrådsformand i Vig Sogn fra 2008 til 2012. Hun var også formand for menighedsrådet, da sognepræst Annette Berg holdt begravelsestalen, hvor hun fortalte, at de pårørende kunne komme i kontakt til afdøde gennem hende. Sonja Asbjørn var ikke til stede ved selve begravelsen, men hun talte efterfølgende med flere kirkegængere, der undrede sig over, at Annette Berg havde givet et sådant tilbud, mens hun stod ved kisten og talte til forsamlingen i Vig Kirke.

”Der var flere, der sagde til mig, at Annette Berg havde sagt, at hvis man ønskede kontakt med afdøde, så var hun behjælpelig (Annette Berg, red.). Jeg synes, at det var noget underligt noget at sige. Det ligner ikke noget at sige sådan. Men når jeg ser i bakspejlet, kan jeg jo se, at hendes interesse for det nyreligiøse begyndte allerede der,” siger Sonja Asbjørn.

Kristeligt Dagblad har talt med endnu en person, der var til stede ved begravelsen. Han ønsker at være anonym, men bekræfter også, at sognepræst Annette Berg tilbød de pårørende, at hun kunne sætte dem i kontakt med den afdøde. Kildens navn er redaktionen bekendt.

Peter Lodberg, teologiprofessor (MSO) ved Aarhus Universitet, har ikke tidligere hørt om en sådan sag. Men efter hans vurdering vil en sådan udtalelse fra en præst falde uden for, hvad der kan betragtes som passende i folkekirken.

”Det falder uden for, når man gør sig til et medie, der kan tale med afdøde eller ånder. Det er ovre i spiritismen, og det falder efter min mening uden for, hvad der er den evangelisk-lutherske forkyndelse,” siger Peter Lodberg.

Han mener derfor, at det vil være naturligt, at biskop Peter Fischer-Møller får afklaret, hvad der er blevet sagt ved begravelsen. Eksempelvis ved at få Annette Bergs prædiken tilsendt.

”Det er nyt i forhold til det, biskoppen tidligere har forholdt sig til i pressemeddelelserne i præstesagen, og derfor er det naturligt, at biskoppen går ind i sagen.”

Biskop Peter Fischer-Møller vil ikke selv tage sagen op, men henviser til, at der er mulighed for at indgive en klage:

”Hvis nogle klager over præster i Roskilde Stift, er de i deres ret til at klage til bispeembedet, og så bliver klagen behandlet efter gældende regler.”

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med sognepræst Annette Berg, men hun vil hverken af- eller bekræfte, om hun har tilbudt pårørende hjælp til at komme i kontakt med den afdøde ved den pågældende begravelse.