Ny salme til konfirmation

Salmeekspert efterlyser flere konfirmationssalmer: "Et forsømt område", konstaterer adjungeret professor i dansk salmehistorie Jørgen Kjærgaard

Flere præster bruger Nana Rømer Dorph-Petersens digte. En af dem opfordrede hende til at skrive en konfirmationssalme. Dem er der mangel på. --
Flere præster bruger Nana Rømer Dorph-Petersens digte. En af dem opfordrede hende til at skrive en konfirmationssalme. Dem er der mangel på. --. Foto: Lars Aarø/Fokus.

Nana Rømer Dorph-Petersen – aarhusiansk digter, salmedigter og foredragsholder – har med en ny konfirmationssalme bidraget til at lappe lidt på et af hullerne i den danske salmeskat. I den autoriserede danske salmebog kan menigheden vælge mellem ikke færre end 791 salmer til kirkeårets gang og begivenheder, men egentlige konfirmationssalmer er en mangelvare.

"Grundtvig skrev en konfirmationssalme til sin datters konfirmation, men den er ikke rigtig siden blevet brugt, og fra vores tid har vi Johannes Johansens 'Vi kommer til din kirke, Gud', som til den nye salmebog blev bearbejdet, så den kan bruges både til dåb og konfirmation, men ellers er det et forsømt område," fortæller lektor Jørgen Kjærgaard, adjungeret professor i dansk salmehistorie ved Aarhus Universitet og redaktør af "Salmehåndbog", som blev udgivet i 2003 i forbindelse med den nye salmebog.

I øvrigt er der god tradition for, at salmer ofte oprindelig er skrevet som lejlighedssalmer, tilføjer Jørgen Kjærgaard.

"Det gælder mange af vore mest slidstærke salmer, eksempelvis bryllupssalmen 'Det er så yndigt at følges ad', der blev skrevet til en privat bryllupsfest, og Johannes Johansens 'I blev skabt som mand og kvinde', og der kan her trækkes en parallel til den særlige danske skik med at skrive lejlighedssange, når der indbydes til fest i familien," påpeger Jørgen Kjærgaard.

"Men selvfølgelig er der samtidig den forskel, at der til en lejlighedssalme, som skal bruges i en menighedssammenhæng, må stilles de samme kvalitetskrav som til salmer i al almindelighed med hensyn til det teologiske indhold og den poetiske kvalitet."

Nana Rømer Dorph-Petersen debuterede for nogle år siden med digtsamlingen "i lyset af dig – digte til trøst" med tanker og overvejelser om Gud og liv og død og tab, efter hendes ægtefælles pludselige død. Flere præster har siden brugt samlingen i deres sorgarbejde. I år udkom digtsamlingen "Rudeskår" på Ravnens forlag.

Hendes konfirmationssalme blev skrevet på opfordring af en præst i Aarhus, der ligesom Jørgen Kjærgaard manglede en salme til denne begivenhed:

1. Gud, jeg er i dine åbne
hænder som dit barn,
står i porten til min fremtid
favnet af din arm.

2. Det er store ting at turde
være her i dag –
sige ja til kærligheden
som min hjertesag.

3. Derfor er det godt at vide
Gud, at jeg er din,
når jeg træder ud i dagen
ganske ny og fin.

4. Vennerne i lyst og glæde,
jubelsang og leg, –
alle gode ting i livet
får jeg frit fra dig.

5. Selv når jeg er helt alene
er du, Gud, hos mig.
Der hvor alle håb er borte
ber jeg glad til dig.

6. Og når vreden raser i mig
rækker Kristus ud.
Der hvor alle slipper grebet
gribes jeg af Gud.

7. Alle døre står nu åbne,
den som dog er størst,
det er Kristus, frihedsporten,
som var hos mig først.

8. Hopper ud i kærligheden
ind i livets Ja:
Kære gode Jesus Kristus
vær min hjertesag!

Tekst og musik: Nana Rømer Dorph-Petersen.

Melodien kan findes på hjemmesiden www.ravnensforlag.dk

steens@k.dk