Prøv avisen

Ny tv-dokumentar går tæt på unges tanker om konfirmationen

Fra tirsdag den 10. april kan seerne blandt andre møde Thea Massesson og Isak Vorm Olschansky (de to forreste på billedet) i TV 2’s nye dokumentarserie ”Mit livs konfirmation”, der bruger konfirmationen som ramme for at tegne et portræt af den unge generation. Foto: Simon Dixgaard

”Mit livs konfirmation” er titlen på en dokumentarserie, der snart får premiere på TV 2. Seerne følger fem unge med vidt forskellig baggrund og får ifølge instruktøren et billede af en meget reflekteret generation

Thea Massesson kigger på konfirmationskjoler sammen med sin mor. Da hun prøver den første hvide kjole og træder ud af prøverummet, er hendes mor næsten ved at græde. Og seeren forstår instinktivt, at det er bevægende at se sin lille pige og indse, at hun nu pludselig ikke er helt så lille længere – og måske snart heller ikke har så meget brug for sine forældre mere.

Scenen med Thea Massesson indleder TV2’s nye dokumentarserie ”Mit livs konfirmation”, der sendes i to afsnit fra den 10. april.

I dokumentaren følger man fem af de i alt 46.602 børn, der blev konfirmeret i 2017 – cirka 70 procent af alle danske børn mellem 14 og 15 år. Og netop konfirmationen er en fantastisk ramme at fortælle om de unge ud fra, forklarer seriens instruktør, Ulla Søe.

”Konfirmationen er jo den første fest i deres liv, hvor de selv er festens midtpunkt. Det er en begivenhed, hvor man gør sig en masse eksistentielle tanker om, hvordan ens liv har været indtil nu, og hvilke relationer der har betydning for en. Samtidig er de hver især blevet stillet over for et valg, der kræver, at de også forholder sig til noget, der rækker ud over dem selv – noget større,” siger Ulla Søe, der fulgte de fem unge gennem et halvt år for at lave dokumentarserien.

Som instruktør har hun været meget imponeret over, hvor reflekterede de unge er. Meget mere end hun selv var.

”De er meget bevidste om, hvorfor de vælger at blive konfirmeret. For nogle af dem handler det om at bekræfte deres kristne tro, mens andre mere nævner traditionen som det, der skaber betydning. Men for dem alle har tiden frem til selve dagen været fyldt med både eksistentielle og religiøse overvejelser, og det er helt klart, at nutidens præster er meget dygtige til at tale med dem i øjenhøjde og få kristendommen til at spejle sig i deres egne hverdagserfaringer, så den bliver relevant for dem.”

Selve troen er dog ikke det, der har optaget Ulla Søe mest i dokumentarserien. Hun har netop brugt konfirmationen som ramme til at skabe et portræt af den unge generation, og i løbet af arbejdet med serien er det gået op for hende, at konfirmationen også giver de unge en meget betydningsfuld mulighed for at samle familien.

”Fire af børnene i serien er skilsmissebørn, og det at sidde sammen denne ene dag med alle de mennesker, der holder af en, og som man selv holder af, har virkelig betydet meget for konfirmanderne. At alle kan være samlet, selvom man ikke lever sammen til hverdag, er noget af det, de alle fremhæver som særligt værdifuldt.”

Sådan var det også for Isak Vorm Olschansky, der er blandt de fem unge i serien. Hans to mødre er ikke sammen længere, men netop til konfirmationen var alle ”mine yndlingspersoner samlet og var glade for at kunne fejre mig,” fortæller han.

Men at bekræfte sin kristne tro var alligevel den vigtigste grund for ham til at blive konfirmeret.

”Jeg har nok altid troet på Gud, og jeg forbinder troen med noget varmt og trygt, fordi den minder mig om min mormor, som nu er død. Det var hende, der tog mig med i kirke som barn, og lige inden hun døde, gav hun mig et kors, som jeg har hængende ved min seng. I en periode, hvor jeg blev mobbet i min gamle skole, gav det mig altid en form for håb at kigge på det kors og tænke: i morgen skal alt nok blive godt,” fortæller han.

Men ud over at være en dag, hvor han bekræftede sin tro, var konfirmationen også et stort valg på en anden måde, siger han.

”Det er jo det første store valg, man tager som teenager – helt på egen hånd. Så på den måde er konfirmationen også starten på en ny fase i livet. Uden forældrenes indblanding.”

Også for Thea Massesson står sidste forårs konfirmationsdag som noget helt særligt.

”Det er en dag, jeg aldrig vil glemme. Og selvom jeg måske ikke er specielt troende, så fik hele forløbet alligevel sat en masse tanker i gang – og jeg er sikker på, at der er mere mellem himmel og jord – uden at jeg helt kan sige, hvad det så er.”