Ny uddannelse om rusmidler på vej

Stor interesse for ny offentlig uddannelse i forebyggelse og behandling af misbrug

Misbrug af alkohol, narkotika og andre rusmidler er så omfattende et problem, at der er brug for en ny uddannelse på området. Det mener såvel formanden for Folketingets socialudvalg, Tove Videbæk (KrF), som en række ministerier, som derfor har taget initiativ til at oprette en sådan ny uddannelse. Målet er at skabe en større og bredere ekspertise inden for forebyggelse og behandling af misbrug.

Præcis hvordan uddannelsen skal bygges, op er endnu ikke afklaret, men på en konference på Christiansborg i går blev det slået fast, at der skal etableres en offentlig, landsdækkende uddannelse på området. I første omgang er der bevilget 1,5 millioner kroner til at udvikle uddannelsen, og målet er at have en diplomuddannelse klar i 2003 og følge efter med en såkaldt professionsbachelor-uddannelse i 2004.

- Der findes i forvejen en del kurser i privat regi. Men hvis vi skal blive bedre til at sætte ind på rusmiddelområdet, er der brug for en samlet offentlig uddannelse, siger Tove Videbæk.

Hun henviser til en ny rapport udarbejdet for Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som netop peger på behovet for en uddannelse.

Gårsdagens konference havde over 200 deltagere fra interesseorganisationer og behandlere, som til daglig er konkurrenter på området, men som i denne sammenhæng er gået i samarbejde.

Til at sammensætte det konkrete indhold af uddannelsen er der nedsat en referencegruppe, som blandt sine medlemmer har Socialministeriet, Center for Forebyggelse, Videnscenter om Alkohol, Afholdsselskabernes Landsforbund, Blå Kors og KFUM's Sociale Arbejde.

Ud over at søsætte den nye uddannelse vil Tove Videbæk tage flere initiativer på rusmiddelområdet. Hun bebuder således, at hun i Folketinget vil rejse en forespørgselsdebat om den danske alkoholkultur.

- For fire år siden, da vi fik en lov, som satte aldersgrænsen for salg af alkohol til 15 år, vedtog et stort flertal i Folketinget, at en række andre tiltag skulle sættes i gang. Men siden er der sket meget lidt, og jeg vil gerne vide, hvorfor vi ikke er kommet videre, siger Tove Videbæk.

De omtalte tiltag var blandt andet, at alle skoler og kommuner skal have en vedtaget alkoholpolitik, og at samfundet skal sætte mere effektivt ind imod markedsføring og reklame for alkohol.

- Når et stort folketingsflertal for fire år siden bakkede op om forslaget, kan jeg ikke forstå, at vi i dag har en regering, der vil tillade alkoholreklamer på tv, og som tillader, at kiosker sælger sodavand med spiritus i, siger Tove Videbæk.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk