Kristne computerspil udstillet: “De er ret dårlige, mange af dem”

I uKirke på Vesterbro I københavn kan man for tiden prøve 13 forskellige kristne computerspil, der med svingende held har forsøgt at være en modfortælling til tidens drabelige skydespil

Ekspert i videospil Bobby Ågren
Ekspert i videospil Bobby Ågren i uKirke på Vesterbro i København. Foto: Mikkel Møller Jørgensen Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Hvordan påvirker voldelige computerspil børn?

Det spørgsmål er blevet diskuteret, siden computere og videospilskonsoller begyndte at gøre deres indtog i hjem i hele verden i 1980'erne. Og særligt blandt nogle grupper af konservative kristne har spørgsmålet givet grå hår.

I en ny udstilling i uKirke på Vesterbro i København kan man for tiden prøve kræfter med nogle af de kristne computerspil, som gennem tiden er blevet udgivet af kristne spilproducenter. Spillene har primært henvendt sig til konservative kristne forældre, der har frygtet, at deres børn skulle blive påvirket af de drabelige skyde- og actionspil, som ellers har domineret markedet gennem tiden.

Bagmanden bag udstillingen er frisøren og retro-computerspilsamleren Bobby Ågren, der driver forretningen Ruben og Bobby og har en samling af flere end 1000 computer- og konsolspil. Heraf en lille stak af dem de kristne.

“Det er superspændende at se på den her frygt, man har haft for computerspil,” siger Bobby Ågren om baggrunden for udstillingen i denne uges afsnit af Kristeligt Dagblads podcast "Tro Om".

“Dem, der har været allermest bange for computerspil, har været de religiøse grupper, som har været meget konservative. De har set et nyt medie og tænkt ‘uhh, det er farligt, hvad gør det ikke ved vores børn?’ Det er sjovt at dykke ned i dem, der har været mest bange og se eksemplerne på, hvad der har været deres modsvar,” fortsætter han.

Mange af de kristne computerspil, som er blevet lavet gennem tiden, er ofte ikke særligt gode, forklarer Bobby Ågren. Det skyldes, at de først og fremmest er blevet lavet for at være ikke-voldelige alternativer til tidens populære spil, men ikke har formået at lave et interessant gameplay.

“De er ret dårlige mange af dem,” griner Bobby Ågren.

Det, der ifølge Bobby Ågren gør et spil “kristent”, er, at det er baseret på temaer eller personer fra Bibelen.

Derudover er der ofte et forkyndende, belærende eller decideret missionerende element i spillet. Bobby Ågren kalder det “edutainment”. Det er en sammentrækning af education (uddannelse, red.) og entertainment (underholdning, red.).

Sådan et spil er Captain Bible fra 1994.

Her har spiludviklerne kombineret spillerens bibelkundskab med lysten til at slås imod onde og løgnagtige robotter fra rummet. Man kan kun få lov til at slås imod dem, hvis man først har konfronteret deres løgne med sandheden i form af det rigtige bibelvers.

Det er ikke kun amerikanske spilproducenter, der har forsøgt sig med at lave kristne computerspil til børn. Også Det Danske Bibelselskab udkom omkring år 2000 med spillet “På Ekspedition i Bibelen”, som det tog flere år at lave.

Spillet bærer præg af, at folkene bag formentlig ikke har vidst, hvor stort et brød de slog op, forklarer Bobby Ågren. Og i Kristeligt Dagblad var der heller ikke store roser, da spillet i sin tid blev omtalt. I anmeldelsen “Drøjt computerspil om Bibelen” fra 2000 lyder det således:

“Hvordan er 'På Ekspedition i Bibelen' så? I første omgang lod jeg to garvede spillere, Kristoffer og hans ven Kasper på 13 år, som begge går i syvende klasse, lege med det. De bruger mange eftermiddage på fodboldspil og adventure- og actionspil. Og deres dom var helt klar: Det er kedeligt! Der er alt for megen snak og for lidt handling.”

Bobby Ågren forklarer, at de kristne computerspil i udstillingen “Kan du Game dig ind i Himlen” er interessante, fordi de siger noget om den samtid, de er udgivet i. Men som spiloplevelser er de fleste af dem ikke noget at skrive hjem om, mener Bobby Ågren. Der er dog nogle lyspunkter:

Spillet “That Dragon, Cancer” fra 2016 handler om et kristent pars oplevelse med at have et kræftramt og terminalt syg barn. Det et eksempel på, at det godt kan lade sig gøre at lave et spil, som har kristne temaer og kan række ud over den snævre målgruppe, som mange af de andre spil er tiltænkt:

Alle videoer: Mikkel Møller Jørgensen

Udstillingen “Kan du Game dig ind i Himlen?” Kan opleves i uKirke på Vesterbro i København indtil den 15. november.