Nye bøger skal modvirke historieløshed

Skolebøger skal udbrede kendskabet til begivenhederne den 29. august 1943

Alle danskere over 40 år kender i hovedtræk historien om den danske befolknings og regerings brud med samarbejdspolitikken den 29. august 1943. Men det er mere tvivlsomt, hvor udbredt kendskabet er blandt de yngre danskere.

Sådan lyder vurderingen fra den 27-årige historiestuderende Søren Nørby, som i dag udgiver bogen »Flådens sænkning 29. august 1943« i samarbejde med Orlogsmuseet. Samtidig har foreningen Folk og Forsvar i samarbejde med Statsministeriet og Frihedskampens Veteraner udgivet et nyt undervisningsmateriale til skolernes ældste klasser, som blandt andet gennem øjenvidneskildringer fortæller historien om den 29. august 1943.

- Der er en del skolebørn i dag, som er historieløse, og vi vil gerne bidrage til folkeoplysningen over for de elever, som ikke forbinder denne dato med noget, siger informationschef Claus Arboe-Rasmussen fra Folk og Forsvar.

Foreningen, som er et upolitisk samarbejde med det formål at styrke og vedligeholde forsvarsviljen og forsvarsevnen, har tidligere udarbejdet materiale i forbindelse med 50-året for både besættelsen, befrielsen og den 29. august, men som noget nyt er bøgerne denne gang suppleret af et interaktivt materiale på internet.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har udtalt sin opbakning til det nye materiale, idet han anser den 29. august 1943 for en afgørende dato i nyere dansk historie.

- Opgøret med samar-bejdspolitikken har været af vital betydning for Danmarks internationale omdømme efter krigen, og for den måde hvorpå vi opfatter os selv i dag. Det folkelige opgør betød, at Danmark senere kunne opfattes som en allieret nation og er en medvirkende årsag til, at vi i 1945 kunne blive medlem af FN, og at vi i 1949 blev inviteret til at deltage i NATO-samarbejdet, erklærer Anders Fogh Rasmus-sen.

Ved siden af bogudgivelserne markeres 60-året for det såkaldte »august-oprør« i dag med udstillinger på blandt andet Orlogsmuseet. Desuden vil der være højtideligheder over hele landet, blandt andet i Mindelunden nord for København, hvor dronning Margrethe nedlægger en krans til minde om de faldne.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk

Bagsiden