Mød syv nye medlemmer i menighedsrådene

På søndag starter det nye kirkeår, og det er første arbejdsdag for de nyvalgte menighedsrådsmedlemmer. Men hvem er de, hvorfor vil de bruge frivillige kræfter i menighedsrådsarbejdet, og hvad tror de på?

På søndag starter nye frivillige kræfter i de lokale menighedsråd. Men hvem er de egentlig?
På søndag starter nye frivillige kræfter i de lokale menighedsråd. Men hvem er de egentlig?. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Nynne-Kristin Bech Thorndal, 28 år, børnehaveklasseleder.
Nyt medlem i Vejerslev-Aidt-Thorsø menighedsråd i Østjylland.

Privatfoto.
Privatfoto.

Hvad er dit forhold til tro og kirke?

Min morfar var graver, så jeg har altid været meget i kirken. Jeg var med, når han skulle ringe med kirkeklokkerne, og så legede vi gemmeleg.

Som barn mistede jeg min far, og det var hér, at jeg fandt ud af, hvor meget troen betyder for mig. Præsten, der stod for begravelsen, kom hjem til min familie og var der en dags tid. Efter hun havde stillet spørgsmålene om min far, gik vi ud i køkkenet og vaskede op. Her stod vi og snakkede om Gud, og det var en ret basal samtale, men det gjorde et stort indtryk på mig.

Hvorfor vil du gerne arbejde som frivillig i et menighedsråd?

Jeg har boet i alle tre sognedele igennem mit liv, og så vil jeg gerne være med til at udvikle kirken, så der bliver flere familievenlige begivenheder. Der er mange gode tiltag i forvejen: For eksempel går vi altid i et fakkeloptog, efter juletræet er blevet tændt på torvet, hen til kirken, hvor der er gudstjeneste, og efterfølgende er der risengrød i sognehuset. Nu kan vi jo ikke gå i kirke på samme måde på grund af corona, men vi har mødtes udenfor og sunget salmer i forskellige sammenhænge. Så jeg vil gerne være med til at udvikle de her arrangementer, der kan rumme mange flere.

Derudover synes jeg, at vores stift er gode til at lægge events op på Facebook, men jeg vil gerne være med til at udvikle lidt på det digitale plan, for vi kunne blive endnu bedre – for eksempel vil jeg se på det grafiske udtryk.

Anette Jensen, 75 år, pensionist.
Nyt medlem i Boholte menighedsråd i Østsjælland.

Privatfoto.
Privatfoto.

Hvad er dit forhold til tro og kirke? Jeg er født og opvokset i et kristent hjem, hvor det var naturligt at gå i kirke. Jeg har altid elsket at besøge kirker, fordi kirkerummet giver mig en form for fredfyldthed, der appellerer til fordybelse. Især i de senere år, har jeg haft mere tid til at reflektere over tilværelsen, og det er nok også kommet af, at jeg har oplevet dødsfald og sygdom i min omgangskreds.

Når livets alvor kommer tæt på, begynder man at tænke lidt dybere over tilværelsen og meningen med det hele. Og på den måde har troen fået en større plads i mit liv.

Hvorfor vil du gerne arbejde som frivillig i et menighedsråd? Jeg vil gerne være med til at sørge for, at de besøgende i kirken bliver lyttet til, så de aktiviteter, de søger, kan blive en realitet. For eksempel ved jeg, at mange godt kunne tænke sig, at der var en sorggruppe i kirken, hvor man fik mulighed for at sætte ord på nogle svære ting. Jeg tror også, at det ville være en god idé med nogle stille aftengudstjenester, hvor der bliver sagt ganske få ting, men hvor der virkelig er ro til at lytte, samtidig med at rummet spiller sammen med teksterne i form af svage orgeltoner og stearinlys.

Men jeg kan godt lide den traditionelle højmesse, og jeg føler, at man i nogle danske folkekirker gør et overgreb på kirkerne i forhold til at få nye medlemmer. Kirken skal være det rum, hvor du har en fornemmelse af, at hér er noget, du kan genkende – og som ikke nødvendigvis behøver ændre sig med tidsånden.Carsten seindal eilertzen, 25 år

Carsten seindal eilertzen, 25 år, studerer teologi.
Nyt medlem i Hellig-åndskirkens menighedsråd i Faaborg.

Privatfoto.
Privatfoto.

Hvad er dit forhold til tro og kirke?

Jeg ville hverken kunne leve eller dø uden troen. Da jeg var lille, ville jeg enten være biskop eller færgemand på Limfjorden. Faktisk er begge erhverv lidt i samme boldgade, for færgen der, hvor jeg kommer fra, går til Himmerland, og præstens gerning skulle gerne føre mod Himmerige.

Jeg hører salmer dagligt, og da jeg var ramt af stor mismodighed, lyttede jeg meget til salmen: ”Vær du mig nær”, hvor linjen ”Når øjet brister, vis mig korsets tegn” opløftede mig.

Hvorfor vil du gerne arbejde som frivillig i et menighedsråd?

Jeg synes, det er vigtigt, at teologistuderende engagerer sig i kirken – også under uddannelsen. Her i sommer har jeg brugt næsten all min tid på at vise folk rundt i kirken, fordi der har hængt de her Jim Lyngvild-billeder. Jeg har kunnet fortælle bibel- og kirkehistorie til folk, der ikke normalt er velbevandrede i det kirkelige, og det er blandt andet noget, jeg håber at kunne arbejde med i menighedsrådet. For det er min overbevisning, at der er rigtig mange mennesker, der egentlig gerne vil have et tættere forhold til kirken, men mangler en indgangsvinkel.

Så håber jeg også at kunne være med til at udvikle det liturgiske arbejde. Jeg går ind for, at man skal have en højtidelig gudstjeneste, forstået i betydningen ”festlig”. Gudstjenesten må gerne være et rum, hvor man retter ryggen, og hvor der er noget musik med pompt og pragt.

Dorthe skov-østergaard, 69 år, pensionist.
Nyt medlem i Karlebo menighedsråd i Nordsjælland.

Privatfoto.
Privatfoto.

Hvad er dit forhold til tro og kirke?

Jeg var meget afhængig af min tro, da jeg var missionær i Madagascar fra 1990-97, for jeg var taget afsted alene. Når jeg kørte rundt på øen for at holde kurser, skulle jeg køre på de mest skrækkelige veje: broer, hvor brædderne til hjulene lå hulter til bulter. Floder, jeg skulle krydse, hvor jeg ikke anede, hvad der var nede i det mudrede vand, eller om bilen ville sætte ud. Der er jo ikke lige en Falck-station, man kan ringe til i Madagascar, så jeg måtte bare have tillid til Gud. Efter kort tid havde jeg en ro og en tryghed, som jeg kun kan sige, kan være mig givet af gud. Og den tryghed hviler jeg sådan set stadig i – ikke fordi tilværelsen er sukkersød eller problemfri, men jeg har en tillid til, at Gud er med mig, og at det nok skal gå alt sammen.

Hvorfor vil du gerne arbejde som frivillig i et menighedsråd?

Jeg ved jo ikke helt, hvad det er, jeg går ind til endnu, men for mig er det vigtigt at være med til at præge og bære et vist ansvar i kirken. Personligt har jeg observeret et behov i kirken fra de unge, som jeg godt kunne tænke mig, at vi i kiggede på i menighedsrådet. Der er nemlig flere, der kommer i kirken, efter de er blevet konfirmeret, men der mangler noget målrettet de unge. Jeg tror, at de ville få mere ud af kirken, hvis der var et ungdomsfællesskab, hvor der blev snakket om bibeltekster, hvor de også kunne få lov til at dele deres refleksioner med hinanden og med en præst.

Michael peter hansen, 47 år, it-konsulent.
Nyt medlem i Brønderslev menighedsråd i Nordjylland.

Privatfoto.
Privatfoto.

Hvad er dit forhold til tro og kirke? Troen er begyndt at betyde rigtig meget, men det har den ikke altid gjort. Jeg er ikke vokset op med kristendommen som sådan, men Helligånden har altid prikket mig på skulderen – det er bare først nu, jeg lytter. Min kone og jeg begyndte at komme mere og mere i kirken i de seneste år og deltog i flere kristendomskurser. Den ene søndag tog den anden, og lige pludselig kunne jeg mærke, at jeg begyndte at overveje flere ting. Det var faktisk lidt stressende i begyndelsen, da den her port åbnede sig, for en masse tanker om Gud, tro og værdier væltede ud.

Hvorfor vil du gerne arbejde som frivillig i et menighedsråd? Jeg kan godt lide at have en stol ved bordet og engagere mig politisk.

Da jeg fandt ud af, at jeg kunne komme med i menighedsrådet, så jeg på menighedslovens første paragraf, hvor den siger, at folkekirken skal arbejde for evangeliets forkyndelse, og det ville jeg gerne være med til at arbejde videre med – især på spørgsmål, hvor jeg føler, at det ikke er det, der sker. For eksempel har coronapandemien betydet, at der er kommet restriktioner. Problemet, som jeg ser det, opstår, når nogle folkekirker lægger et ekstra forsigtighedsprincip ned over menigheden, så det bliver sværere end nødvendigt at komme og høre evangeliets budskab. For jeg tror, det er super vigtigt at bevare håbet i denne tid, også så vi på den anden side ikke lader frygten sætte sig fast.

Emilie sindbjerg duelund, 24 år, studerer teologi.
Nyt medlem i Sankt Johannes menighedsråd i Aarhus.

Privatfoto.
Privatfoto.

Hvad er dit forhold til tro og kirke? Jeg er ikke vokset op i en troende familie, så mit forhold til kristendommen og troen kom løbende, da jeg begyndte at læse teologi. Her lærte jeg, hvor alsidig kristendommen kan være, og jeg begyndte at gå mere og mere i kirke. Jeg gik for eksempel i kirke i den her uge, fordi jeg følte mig lidt ved siden af mig selv, og det var faktisk en forløsning. I kirken handler det ikke om mig, men man vender blikket mod noget andet, noget fælles.

Det er ikke sådan, at jeg går og tænker på min tro hele tiden, men når livet gør ondt, er den helt afgørende – den giver mig simpelthen ro, når alt andet omkring mig er uroligt.

Hvorfor vil du gerne arbejde som frivillig i et menighedsråd?

Jeg ser mig selv som et bindeled mellem teologistudiet og kirken, som jeg mener, der bør være. Jeg håber at få nogle gode samtaler med de andre i menighedsrådet, der ikke kommer direkte fra teologistudiet, men måske har et helt andet forhold til kirken. For jeg glæder mig til at samarbejde med folk, der er ældre end mig, og sikkert har noget livserfaring, man kan lære noget af. Og jeg glæder mig også til at være i et fællesskab, hvor vi har samme kristne udgangspunkt, for det kan nemlig godt være lidt trættende at skulle forklare mig til mine jævnaldrende, hver gang de hører, at jeg er troende. Det kræver åbenbart en forklaring, selvom det er en meget personlig ting.

Mathias Sachse Skrubbeltrang, 27 år, advokat.
Nyt medlem i Sthens menighedsråd i Nordsjælland.

Privatfoto.
Privatfoto.

Hvad er dit forhold til tro og kirke?

Jeg plejer at sige, at jeg er standard folkekirkekristen med lidt ekstra. Man ser mig ikke i kirken hver søndag, men mine tanker om, hvordan man bør opføre sig har udspring i kristendommen, og de er jo med mig dagligt. Da jeg gik til konfirmationsforberedelse, fik jeg et godt forhold til min præst, og jeg syntes, kristendommen og folkekirkens arbejde var utrolig spændende. Jeg husker især turen ind til København, hvor vi besøgte Mariatjenesten. Siden har jeg selv hjulpet til, når et konfirmandhold i Sthens kirke har skullet på ture, netop fordi jeg ved, hvor meget de unge faktisk kan få ud af det.

Hvorfor vil du gerne arbejde som frivillig i et menighedsråd?

Jeg repræsenterer en yngre stemme i kirkearbejdet. For hvis man tager i kirke en søndag, kan man nemt få det indtryk, at kirken er for de ældre, da det ofte er dem, der fylder på kirkebænkene. Men kirken er for alle, så jeg føler et vist ansvar for at vise, at man kan lave kirke på andre måder end dem, vi er vant til. Og det tror jeg er rigtig vigtigt i de her tider, hvor kirken jo er nødt til at møde folk der, hvor de er, fordi der ikke er plads til alle i kirken på grund af corona. For eksempel må vi tænke sociale medier ind i måden, vi kommer ud til alle, der gerne vil være en del af kirken. Så jeg tror, at jeg kan bidrage med noget nytænkning samtidig med, at jeg også regner med at lære en masse af dem, der er ældre end mig i menighedsrådet.