Prøv avisen

Nyt fad til hospitalsdåb

Kunstner Louise Lagoni har med sit dåbsfad i blå nuancer forsøgt at understøtte en værdig stemning ved dåb på hospitaler. – Foto: Privatfoto.

11 hospitalsafdelinger har fået nye dåbsfade. De er med til at skabe smukke og trygge rammer i en vanskelig situation, siger hospitalspræst

På Rigshospitalets neonatal-afdeling står en boks med et blåt glasfad og to lysestager.

Sættet bruges, når for tidligt fødte børn skal døbes. Samme sæt står på syv andre af landets hospitaler og er et svar på hospitalernes ønske om værdige rammer omkring dåben.

LÆS OGSÅ:Præstens berettigelse på en hospitalsgang

Ofte sker hospitalsdåb efter planlægning med forældrene, men nogle gange er tiden knap, og hospitalspræsten eller sygehuspersonalet foretager nøddåb. I de situationer er det nye dåbskit med til at skabe et rituelt rum, siger Christian Busch, der har været hospitalspræst på Rigshospitalet i 23 år.

Dåbsritualet er meget stærkt, og selvom der ofte er baggrundssnak og bippen fra maskiner, så slår ritualet en boble omkring dem, der er nærværende. Alt, hvad vi gør for at gøre det øjeblik til noget smukt og særligt, er med til at give forældrene en bevægende oplevelse. Det centrale er selvfølgelig dåbshandlingen i sig selv, men dåbskittet viser, at der er omtanke bag de remedier, man anvender under dåben, siger han.

Han fik overleveret Rigshospitalets to dåbskit for få dage siden og har allerede taget det i brug. Indtil nu har dåbsvandet været hældt op i et messingfad ved de cirka 75 dåb, der årligt finder sted på hospitalet. Af disse 75 er 5 nøddåb, fordi børnene er i øjeblikkelig livsfare.

Dåbssættet er skabt af kunstneren Louise Lagoni, der er uddannet fra Danmarks Designskole. Hun blev kontaktet af Hillerød Hospital i 2010, fordi personalet ønskede en kunstners syn på, hvad der kunne være med til at skabe en smuk ramme omkring hospitalsdåben. Deres tilfredshed med sættet spredte sig til andre hospitaler, og projektet blev finansieret af en privat fond.

Sættet er lavet i glas og består ud over et lille fad i blå nuancer med snoninger, der giver et indtryk af brusende vand, af to diodelys med glasstager, der sættes over lysene. Det kan sættes på et rullebord og køres helt hen til hospitalssengen, hvis det er nødvendigt.

Jeg har ønsket at fjerne opmærksomheden fra det kliniske miljø ved at skabe et æstetisk stykke kunst, der måske kan gøre en lille forskel for forældrene. Det kan på ingen måde ændre situationens alvor, men jeg håber, at lyset, vandet og de rolige farver skaber en værdig stemning, siger Louise Lagoni.