Nyt skyts til meninger om islam

Nyt islamleksikon indeholder både alle de gamle begreber i islam, men også biografier om gamle og nye islamforskere samt moderne fænomener som Muhammed-tegningerne og Rushdie-affæren

Islam- og litteraturforsker Thomas Hoffmann har fra kontoret på Københavns Universitet været en af drivkræfterne bag et nyt leksikon på dansk om islam. –
Islam- og litteraturforsker Thomas Hoffmann har fra kontoret på Københavns Universitet været en af drivkræfterne bag et nyt leksikon på dansk om islam. –. Foto: Leif Tuxen.

Islamdebatten har på få år flyttet sig fra at være fjern og eksotisk til at være ekstremt, i nogle tilfælde hysterisk, nærværende i alle hjørner af samfundet.

Ordene er Thomas Hoffmanns, og de falder som begrundelsen for, at der nu er et nyt leksikon om islam på gaden: Gads Leksikon om Islam. Ph.d. på en afhandling om den poetiske Koran Thomas Hoffmann udgør sammen med ph.d. Jean Butler redaktionen bag det nye leksikon. De har haft assistance af ni næsten alle yngre islamforskere, som inden for hvert sit fagområde om islam har skrevet en række af artiklerne til det nye leksikon.

Thomas Hoffmann og Jean Butler skrev begge ph.d., mens de redigerede Leksikon om Islam. Thomas Hoffmann er i dag post.doc. på Center for Europæisk Islamisk Tænkning på Københavns Universitet.

Modsat dr.phil. Jørgen Bæk Simonsens islamleksikon fra 1994, som er et værk, hvor man hurtigt kan orientere sig i islams mange begreber, så er artiklerne i det nye leksikon både lange, uddybende og giver også forskellige muslimske lærdes ofte forskellige syn på samme emne.

Opslaget om etik fylder for eksempel to hele sider, det samme gør opslaget om Allah, mens Muhammed er tildelt fem sider. Hvor forfatterne har fundet det relevant, er der også vurderinger af begrebernes betydning i en moderne verden, ligesom både biografier om islam­forskere og muslimske tænkere samt nyere emner som terror, Muhammed-tegninger og Rushdie-affæren er med.

I forhold til dogmer, andre klassiske begreber og begivenheder er der ikke sket så meget. Med situationen med mange nye muslimske borgere i Danmark og truslen om terror og hellig krig, som også har gjort dele af islam til en sikkerhedspolitisk interesse, er emnet islam blevet et dybt passioneret spørgsmål, siger Thomas Hoffmann.

Og de passionerede spørgsmål, tilføjer han, har redaktionen bag gerne villet give alle interesserede en upolemisk mulighed for at sætte sig ind i.

Vi har villet skrive et køligt og solidt funderet opslagsværk. Og med den debat, der er i dag om islam, muslimer, integration og sikkerhedsspørgsmål, så mener jeg også, at det er et nødvendigt værk.

For eksempel kan man i opslagsværket lære, at det såkaldte stenings-vers den straf, utro kan risikere i islam slet ikke står i Koranen.

Nogle vers er ophævet abrogeret og har slet ingen retsgyldighed længere. Andre vers er indgået i profeten Muhammeds åbenbaringer, men senere modificeret. Men steningsverset er et godt eksempel på, at man ikke for entydigt kan henvise til Koranen. Stening er en overlevering af profetens sædvane (sunna), og derfor vil stening for utroskab i nogle muslimers tradition stadig stå ved magt. Den vigtige lære af stenings-verset er, at de muslimske lærde konstant roterer og forhandler teksterne, siger Thomas Hoffmann.

Leksikon om islam behandler også Muhammed-tegningerne, og den her artikel har ikke været nem at skrive for Thomas Hoffmann, hvis initialer står under artiklen.

For 20 år siden fik man blot universitær anerkendelse for at skrive leksika. Men som islamforsker i dag lærer man hurtigt, at uanset hvad man skriver, så bliver man skoset. Enten som værende hardliner og respektløs over for en verdensreligion eller det modsatte. Islamstudiet er blevet et udsat felt for ideologiske frontkrige.

Vi har været meget opmærksomme på at holde tungen lige i munden for at give en så lødig beskrivelse som muligt, men uanset hvor nøgternt man behandler det emne, så er det aldrig nok. Det gælder også artiklen om Muhammed-tegningerne. Men jeg tror ikke, der er nogen enkelt faktor, der udløste Muhammed-krisen. Det var en række faktorer, der gik op i en højere enhed.

Gads Leksikon om Islam er udkommet.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk