Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Charlotte Rørth sætter jagten ind på Jesus i nyt trosprogram

Journalist og forfatter Charlotte Rørth, der i 2017 skrev bogen ”Jeg mødte Jesus”, er nu vært i nyt radioprogram. Foto: Leif Tuxen

Radio4 har i dag annonceret en ny satsning på trosstoffet, hvor forfatter Charlotte Rørth tager lytteren med på ”Jagten på Jesus”. Med hjælp fra en lang række eksperter undersøger hun personen, figuren og symbolet Jesus

”Hvad ved vi egentlig om verdens mest berømte mand? Hvem var han? Hvordan så han ud? Var han et menneske, Guds søn eller et magtens påfund?”.

Med de spørgsmål anslås præmissen for Radio4’s nye trosprogram ”Jagten på Jesus”. De store spørgsmål skal programmet forsøge at finde svar på gennem seks afsnit, hvoraf det første sendes den 5. juli. I spidsen står journalist og forfatter Charlotte Rørth, der i 2015 skrev bogen ”Jeg mødte Jesus”.

Her beskrev hun, hvordan et møde med Jesus i en kirke i Spanien, ledte hende ind i troen og kristendommen. I programbeskrivelsen lyder det også, at ”Charlotte Rørth, der er programmets vært, går sammen med landets mest vidende eksperter på området om at finde frem til manden, hun selv har mødt to gange i Sydspanien”.

Charlotte Rørth forklarer, at idéen til programmet er født af hendes egen vej ind i troen og af et personligt ønske om at blive klogere på Jesus. Men hun understreger, at programmet går journalistisk til værks, og at dets gæster ikke er inviteret i studiet til en samtale om den personlige tro. I programserien møder man 14 gæster, hvor første afsnit besøges af professor og dna-forsker ved Københavns Universitet Eske Willerslev.

”Eske Willerslev er med, fordi han er den dygtigste på dna-feltet herhjemme. Han har også lavet test på knoglerne fra én, der menes at kunne være Jesu fætter. Derfor er han den mest oplagte til at gøre os klogere på den arkæologiske Jesus. På samme måde er alle gæster udvalgt for deres faglighed og ekspertise. Hvad de derudover har af personligt engagement, dét kommer oveni,” siger hun.

Charlotte Rørths jagt på Jesus er Radio4’s seneste livtag med trosstoffet. Den århusiansk-baserede radiokanal, der siden oktober 2019 har sendt på fm-båndet, lagde fra land med det ganske omdiskuterede trosprogram ”Tro på det”, hvor musikeren og muslimen Isam B samtalede med andre personligheder om den personlige tro. Her skrev Jesper Bacher, der er sognepræst og mediekommentator i Kristeligt Dagblad, om første afsnit, at det ”manglede simpelthen kant, brod og kritik, og omgangen med troen var alt for udglattende, veg og vag”. Siden kom ”Vor fader bevares”, der med den erklærede ateist Anders Stjernholm bag mikrofonen også fik større opmærksomhed for værtsvalget end selve indholdet.

Jesper Bacher byder ”Jagten på Jesus” velkommen. Umiddelbart vurderer han det som et program, der har større potentiale end Radio4’s eksisterende trosprogrammer.

”Jeg synes, at det virker mere intellektuelt ambitiøst. Hvor eksempelvis ’Tro på det’ blev for snævert, personligt og privat, så er der her eksperter, der prøver at belyse emnet fra mange sider. Det har potentiale til at satse på det alment vedkommende i religion, på dets fællesskab, arv og kulturelle betydning,” siger Jesper Bacher.

Han fortæller videre, at han også som udgangspunkt bakker op om, at Radio4 sætter fokus på Jesus, der kan levere kristen børnelærdom. Alligevel ser han frem til programmet med lettere blandede følelser. Han frygter, at Charlotte Rørths egen historie kommer til at skygge for det alment oplysende og vedkommende.

”Jeg håber, programmet vil beholde begge ben på jorden og fokusere på den Jesus, der binder os sammen. Jeg synes, det er interessant med et program om Jesus, men knap så interessant, at Charlotte Rørth har mødt ham to gange i Sydspanien. Det er da en gave for hende, men det er en individuel oplevelse, vi andre ikke rigtigt kan tage del i.”