Prøv avisen
Bispevielse

Nyviet biskop talte om næstekærlighed i en togkupé

Vi mennesker er viklet ind i hinandens. Et øjeblik er der en person, der har brug for hjælp, i næste øjeblik har man selv brug for hjælp. Vi er hinandens næste, sagde biskop Marianne Gaarden i sin prædiken. Foto: Leif Tuxen

Vi har alle brug for andres næstekærlighed og barmhjertighed, lød det fra Marianne Gaarden, da hun tidligere i dag blev bispeviet i Maribo Domkirke

”Jeg skal finde blomsterpigen.”

En kvinde med en indbundet buket til Dronningen guides hen over den hvide snor, der er mellem hende og Maribo Domkirke. Bag snoren har 30-40 mennesker allerede samlet sig for at få et glimt af Dronningen, der ventes at dukke op inden for den næste time. Det er dog ikke majestætens ankomst, der er årsag til, at frivillige fra hele Lolland-Falsters Stift har hjulpet til med at pynte domkirken, som inden længe er fyldt op.

”Der kommer noget, der hedder en biskop,” forklarer en far sine to små piger. ”Han er sådan en, der er chef over de andre præster.”

I dette tilfælde er biskoppen dog ikke en ”han”, men en ”hun” ved navn Marianne Gaarden, som denne dag skal bispevies i stiftet. Den nye biskop har tidligere på eftermiddagen været ude og hilse på de første fremmødte og smilet til de mange medier, der ville tage billeder og spørge, hvordan hun havde det. ”Sommerfugle,” nåede hun at svare, inden hun skyndte sig ind for at klæde om.

Nu har fotograferne i stedet taget plads foran kirkens indgang, hvor kendte ansigter som Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF)og kirkeminister Mette Bock (LA) kommer forbi. Den tidligere biskop over Københavns Stift Erik Norman Svendsen bliver bedt om at stoppe op og posere med sin kone.

Klokken 14 dukker Dronningen endelig op, får sin buket fra blomsterpigen og bevæger sig videre ind i kirken efterfulgt af landets biskopper, stiftets provster og biskopper fra Grønland, Færøerne, Sverige og Island. Marianne Gaarden går bagerst med sin ordinator, Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen.

Marianne Gaarden iføres bispekåben ved bispevielsen i Maribo Domkirke omgivet af flere af sine bispekolleger samt dronning Margrethe.