Oasens fællesskab populær hos unge

SommerOase tiltrækker folk fra hele landet, deriblandt mange unge mennesker. I år er flere end halvdelen af deltagerne under 25 år, og de unge kommer for fællesskabets skyld og for at høre om Gud

Simon Hybschmann (tv.) og Hannah Svinth Clausen er to af de mere end 1500 unge under 25 år, som deltager i årets kirkelige SommerOase ved Odder. –
Simon Hybschmann (tv.) og Hannah Svinth Clausen er to af de mere end 1500 unge under 25 år, som deltager i årets kirkelige SommerOase ved Odder. –. Foto: Jørgen Ploug.

Musikken banker ud fra det store, hvide telt. Bassen gungrer og lydstyrken er skruet godt op. Den pludselige larm virker helt malplaceret midt i det ellers fredelige teltlejr, men de unge, som kommer ud fra teltet, ser ikke ud til at tage sig af det.

Teltet har netop været ramme om Go morgen Basecamp. Det er bibeltime på en anden måde, for her er scenen sat som et talkshow med anderledes forkyndelse. Odder er i denne uge ramme omkring SommerOase 2008, hvor godt 3.500 mennesker mødes for at være sammen i et kristent fællesskab.

Siden Dansk Oase startede med at holde sommerfestival for syv år siden, er deltagertallet steget fra et par hundrede mennesker til nu at være mere end tidoblet.

Lederen af Dansk Oase, Anne Mie Skak Johanson, tror, at succesen til dels skyldes det, man kan opleve i det store, hvide telt.

Vi giver plads til alle mennesker, fordi vi er forskellige. Nogle møder Gud, når de løber en tur, andre gennem bøn, og unge har deres helt egne udtryksformer. Vi opmuntrer dem til at være sammen, som de gerne vil, og eksperimentere med at modtage budskabet om kristendommen, siger hun.

Og det ser ud til at virke, for i år er flere end halvdelen af deltagerne under 25 år. Deriblandt er en masse børn, men omkring 400 er mellem 15 og 22 år. Den store flok unge har deres eget område på campingpladsen.

En travetur gennem det høje græs og forbi diverse telte og campingvogne, kommer man til det store telt og bag det en masse telte. Der er ikke mange unge at se, for de sover næsten alle sammen, fortæller Filip Bech-Larsen. Han er ungdomskonsulent i Dansk Oase og har det overordnede ansvar for at få lejren for de 15-22årige til at fungere. Lejren hedder Basecamp, og navnet er valgt for at tale til de unge.

Alle kan få noget ud af kirken, hvis vi bare kommunikerer relevant og levende til folk. Vi deler aldersgrupperne op, fordi det ikke er sikkert, at seniorer vil det samme som unge mennesker. I vores lejr er det o.k. at larme, høre høj musik og sidde oppe til klokken fire, siger han.

Og i lejren er der da også tyst, selvom klokken nærmer sig 11. Et par piger sidder udenfor deres telt og spiser morgenmad. 16-årige Alice Mølgaard og Michelle Poulsen kom først i seng klokken fem natten før, fordi de sad i Basecamps café og hyggede med de andre. Efter kun tre timers søvn fik Alice Mølgaard dog hevet sig selv op til morgenmødet klokken 10.

Selvom jeg var træt, ville jeg derop. Det er godt at vågne til Guds ord, og få det ind på en god måde. Det er dejligt, at morgenmødet er specielt for os, for de bruger vores ord og taler meget direkte til os, siger hun.

De to piger har gået på Nordsjællands efterskole sammen, og mens Alice Mølgaard har været med før, er det første gang for Michelle Poulsen. Hun synes godt om SommerOasen og har haft en stor oplevelse på festivalen.

Jeg har været til alle aftenmøderne, men særligt i går var det godt. Der var en speciel stemning, og under lovsangen og talerne kunne jeg nærmest mærke, at Gud var der. Det var rigtig fedt at opleve, siger hun.

Ikke langt fra morgenmadsbuffeten, sidder en flok unge omkring et bord og studerer dagens program. Der er noget for alle aldre, men de tre piger og den ene dreng regner ikke med at lave noget videre, før de skal have frokost. Også for dem blev det sent i går.

Jeg tror, det er meget godt, at vi ligger sådan lidt for os selv, for vi larmer vist ret meget. Men det er rigtig dejligt, at vi kan være os selv, og at der er plads til at pjatte og hygge os, siger Simon Hybschmann.

Han har ikke haft en eneste sommer uden SommerOase, og det hører ligesom bare med.

Jeg er blevet ved med at komme, fordi jeg har fundet min personlige tro. Det giver rigtig meget som kristen at være her, for vi lærer om Gud samtidig med, at der er koncerter, bordfodbold og gode ledere, siger han.

Og ledernes engagement betyder meget i det at tiltrække de unge. Ungdomskonsulent, Filip Bech-Larsen, mener, at ledernes synlige tro er med til at fastholde ungdommen.

Lederne skal være gode rollemodeller og være værd at se op til. Vi siger meget klart, at vores tro ikke er til diskussion. Ved at vise, at vi står fast på det, giver vi de unge noget at forholde sig til. De tør pludselig komme til os med deres tanker om sex, hash, øl og tro, siger han.

Igennem ugen på SommerOase er temaet tro gennemgående. Troens og kristendommens synlighed på SommerOase er netop det, der får mange af de unge til at vælge denne form for sommerferie frem for andet.

Min tro er meget vigtig, og her kan man få et fællesskab med folk på ens egen alder, med de andre på festivalen og med Gud. Det taler til mig simpelthen, siger Simon Hybschmann.

barslev@ kristeligt-dagblad.dk