Leksikon beskriver frikirker som fundamentalistiske

Et offentligt leksikon, der især bruges af skolebørn, har i årevis beskrevet frikirkelige bevægelser som fundamentalistiske. Gentagne klager fra frikirker er blevet overhørt, og først nu erkender de ansvarlige, at opslaget er misvisende

Faktalink er en del af Dansk Bibliotekscenter, og på sin hjemmeside skriver Faktalink, at ”emnerne belyses ud fra en faglig, analyserende og alsidig vinkel, som også indeholder debat og perspektivering”.
Faktalink er en del af Dansk Bibliotekscenter, og på sin hjemmeside skriver Faktalink, at ”emnerne belyses ud fra en faglig, analyserende og alsidig vinkel, som også indeholder debat og perspektivering”. Foto: Screendump .

I årevis har tusindvis af skoleelever kunnet læse, at kristne organisationer og menigheder som Indre Mission, Pinsekirken og andre frikirkelige miljøer ”som udgangspunkt er fundamentalistiske”.

Opslaget har været at finde på det offentlige opslagsværk Faktalink, der har tusindvis af besøgende om måneden, særligt skoleelever. I uge 50 i 2016 havde Faktalink ifølge årsberetningen for dette år 82.000 besøgende.

Opslaget har ligget på hjemmesiden, selvom den landsdækkende organisation Frikirkenet, der repræsenterer en lang række frikirker, siden maj sidste år flere gange har protesteret over opslaget.

Dokumentation: Uddrag af opslaget om kristen fundamentalisme fra det offentlige leksikon Faktalink.

”Den beskrivelse, som gives omkring kristne fundamentalister, er en karikatur, og vi tvivler på, at I vil kunne finde nogen i DK, som kan genkende sig selv i dette,” skrev netværket i en mail af 16. maj 2016.

Dagen efter svarede en redaktør fra Faktalink, at artiklen ville blive revideret og opdateret. Men formuleringen om, at de kristne grupper som hovedregel er fundamentalistiske, blev stående, og samtidig tilføjede Faktalink et afsnit om et tidligere medlem af en frikirke, der beskrev frikirkemiljøer som ”sekteriske, sexistiske og kontrollerende”.

Sammen med et debatindlæg fra Politiken, hvor en ung mand fortæller, at han i sin ungdom blev forsøgt ”helbredt” for sin homoseksualitet fra en ”fundamentalistisk” præst i folkekirken, er det de eneste beretninger om livet i et frikirkemiljø.

Det fik Frikirkenet til at indhente uafhængige vurderinger af opslaget fra to eksperter med indgående kendskab til dansk kristendom.

Professor emeritus Viggo Mortensen fra Aarhus Universitet kom med denne vurdering:

”Det er ikke en artikel, som et seriøst oplysende medie vil kunne bruge. Den bygger på en meget selektiv og fordomsfuld læsning af et meget snævert udvalg af mulige kilder.”

Men først da Kristeligt Dagblad torsdag i sidste uge henvendte sig til Faktalink om sagen, tog den offentlige instans, der hører under Kulturministeriet og Kommunernes Landsforening, affære: Nu er hele opslaget om religiøs fundamentalisme blevet fjernet.

Det er man hos Frikirkenet glade for:

”Men det svarer ikke på de grundlæggende spørgsmål: Hvordan kunne Faktalink i første omgang producere en så fejlbehæftet og fordomsfuld artikel til skolebørn? Og hvordan kan Faktalink revidere udgaven for nylig, uden at det bliver rettet? Og det til trods for, at vi i et år og fire måneder gentagne gange har påpeget de grove fejl. Hvordan skal jeg kunne have tillid til Faktalink på den baggrund?”, siger generalsekretær Mikael Wandt Laursen.

Også lektor Hans Raun Iversen finder det ”klogt”, at Faktalink nu har taget opslaget ned fra hjemmesiden.

”Men det er beskæmmende, at det først sker nu, når nu frikirkenetværket har haft fat i dem flere gange. Det er den rigtige beslutning, men det skulle være sket for lang tid siden,” siger Hans Raun Iversen.

Fremover så han gerne, at Faktalink i højere grad kvalitetssikrede deres opslag.

”Det burde tjekkes med fagfolk, når man har at gøre med fagligt følsomme emner som tolkning af religion. Jeg kan ikke forestille mig, at dette opslag er blevet undersøgt af fagfolk af nogen standard,” siger Hans Raun Iversen.

Da Frikirkenet ikke mødte lydhørhed hos Faktalink, kontaktede netværket også Venstres kirkeordfører Carl Holst, som ligeledes har læst opslaget. Han finder også hele forløbet utilfredsstillende.

”Jeg synes, at det er pinligt og beskæmmende, at der skal en mediehenvendelse til, før de fjerner opslaget, når nu Frikirkenet har gjort opmærksom på fejlene for længe siden. Det skal jo ikke være sådan, at det er dem, der bliver ramt af fejlinformation, der skal tilvejebringe fakta. Netop i en tid, hvor informationsstrømmene er så udfordrede af sociale medier og fake news, er der behov for, at informationen på en offentlig hjemmeside er korrekt,” siger Carl Holst.

Faktalink er en del af Dansk Bibliotekscenter, og på sin hjemmeside skriver Faktalink, at ”emnerne belyses ud fra en faglig, analyserende og alsidig vinkel, som også indeholder debat og perspektivering”.

Produktchef for digitale indholdsprodukter Peter Danelund fra Dansk Bibliotekscenter beklager i en mail forløbet:

”Vi blev først opmærksomme på, at der stadig var problemer med artiklen i forbindelse med henvendelsen fra Kristeligt Dagblad og de yderligere oplysninger, vi fik i den forbindelse. Under alle omstændigheder har vi nu trukket hele artiklen tilbage. Vi vil efterfølgende overveje muligheden af at få udarbejdet en ny, gennemarbejdet artikel om emnet, idet vi erkender, at en korrekt beskrivelse af de kristne frikirkelige retninger er en mere kompleks opgave end først antaget.”8