Prøv avisen

Om Højsangen, fugle og en giftelysten præst

Valentinsdag, som muligvis er opkaldt efter en katolsk helgen, er blevet populær i det meste af verden. Også her i den indiske by Amritsar, hvor kunstneren Harwinder Singh Gill, der faktisk er sikh, har lavet en række kunstværker i anledning af den romantiske dag. – Foto: .

Valentinsdag er ingen kirkelig helligdag, men en både kristen og meget angelsaksisk tradition for kærlighedserklæringer

Der er mange gode grunde til at mistænke blomsterbutikker og juvelerer for at forhøje priserne på røde roser og halskæder i dag: Det er valentinsdag og dermed den dag, hvor vistnok især yngre mænd formodes at belønne deres elskede med blomster, romantik og gaver.

LÆS OGSÅ: Læserne fortæller: Sådan mødte vi vores partner

Oprindelsen til valentinsdag er ikke helt klar. En udgave er, at navnet stammer fra præsten Valentin, som under kejser Claudius II blev ved med at vie soldaterne til deres kærester. Kejseren mente modsat, at ugifte soldater var bedre soldater. Valentin endte derfor i fængsel og blev henrettet. I år 496 blev Skt. Valentin helgenkåret af pave Gelasius.

Når han stadig lægger navn til romantikken, er det, fordi det også fortælles, at Valentin ved et mirakel gjorde sin fangevogters blinde datter seende igen. Og at han skrev et brev til hende inden sin henrettelse.

Måske var det et kærlighedsbrev?

Fra England kan lektor Thomas Pettitt, Syddansk Universitet, en helt anden historie.

Digteren Geoffrey Chaucer ham med Canterbury Fortællingerne fra 1300-tallet skrev Fuglenes parlament, hvor han fortæller om, hvordan 14. februar er den dag på året, hvor fuglene finder deres mage. Det er altså fuglenes ægteskabsindgåelse, der ifølge den forklaring ligger til grund for valentindagens romantik.

Det er den angelsaksiske valentinsdag, siger Thomas Pettitt, som er opvokset i England og underviser i engelsk.

Han husker også sin ungdom, hvor man sad på vagt ved postkassen, så man hurtigt kunne finde ud af, hvor mange anonyme romantiske hilsner man fik, som man så havde 14 dage til at gætte afsenderen på:

Det var dejligt, hvis man var den smukke pige, men knapt så sjovt, hvis man var en tyk dreng. Så på mange måder var det også en ond dag.

I Danmark har den katolske helgen-legende dog haft mere vægt, og i de senere år er også Det Danske Bibelselskab hoppet med på vognen.

I 2004 udgav selskabet Det Gamle Testamentes Højsang med titlen: Til min elskede Højsangen.

I det seneste nyhedsbrev fra sidste uge hedder det om valentinsdag: Ud over at give blomster, chokolade og gaver, så er der et smukt alternativ i Bibelen. Et enestående digt, der udtrykker så megen kærlighed, som en tekst nu kan: Højsangen, sangenes sang, er to elskendes ode til hinanden.

Man kan også bruge valentinsdag på at overveje, om blomsterne, gaverne og komplimenterne måske kunne spredes lidt mere ud over hele året.