Omdiskuteret præst kan afgøre valg

943 mennesker har skrevet under på, at de vil beholde den pensionsmodne sognepræst i Agger i Nordvestjylland to år endnu. Men menighedsrådene har andre tanker

Agger Kirke på den jyske vestkyst er en af flere menigheder, hvor det valgte menighedsråd møder  modstand fra en folkelig bevægelse, der arbejder  med underskriftindsamlinger, Facebook-grupper og andre former for græsrodsdemokrati. – Foto: Sofus Comer/Ritzau Scanpix.
Agger Kirke på den jyske vestkyst er en af flere menigheder, hvor det valgte menighedsråd møder modstand fra en folkelig bevægelse, der arbejder med underskriftindsamlinger, Facebook-grupper og andre former for græsrodsdemokrati. – Foto: Sofus Comer/Ritzau Scanpix.

Bølgerne går højt i Agger, og ikke kun i Limfjorden og Vesterhavet, som omkredser det lille fiskersamfund. Hen over sommeren har en sognekonflikt nemlig skabt røre i vandet i lokalområdet, og den trækker på en klassisk tematik om kirkeskel.

Sagen handler om den populære præst Claus Nybo, der fylder 70 år på lørdag. Det betyder, at han er for gammel til at fortsætte i sin stilling, men mange i lokalområdet vil gerne beholde ham. Og de har set en mulig løsning.

Når hans stilling ophører, kan menighedsrådet nemlig vælge at opslå en ny stilling til en overenskomstansat sognepræst. Det vil give Claus Nybo mulighed for at søge stillingen og fortsætte to år endnu, som han selv og andre har ønsket. Men 10 ud af 11 menighedsrådsmedlemmer i de to sogne, hvor han arbejder, har stemt imod den idé og vil i stedet slå stillingen op til en tjenestemandsansat sognepræst. Dermed vil Claus Nybo ikke få mulighed for at søge. Det på trods af, at støtter af Claus Nybo har formået at samle 943 underskrifter for at beholde ham i Vestervig og Agger Sogne, der deles om præsten. Nu mener mange, at menighedsrådene bør lytte til de 943, men rådet giver sig ikke.

Siden har debatten kørt i Agger og Vestervig, og for få uger siden forlød det i Kristeligt Dagblad, at sagen bundede i, at Claus Nybo ikke er populær i Indre Mission, som nogle mener, er en bevægelse, som flertallet af menighedsrådene i Agger og Vestervig står nær.

Men det er fake news, mener Viggo Iversen, der har været med i debatten på facebookgruppen ”Agger nyt”, og som er kontaktperson i Indre Mission i Agger.

”Det er en fordrejning af virkeligheden. Jeg vurderer, at 2 ud af 11 menighedsrådsmedlemmer har deres gang i det lokale missionshus, så det er fake news. Det er kun med til at grave større grøfter og har fået folk til at henvise til Hans Kirks ’Fiskerne’, som om dette bunder i, at nogle formørkede missionsfolk, der hører til i et andet århundrede, vil trumfe flertallet. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Indre Mission har ingen officiel holdning til, om Claus Nybo skal fortsætte,” siger Viggo Iversen, som i øvrigt mener, at Claus Nybo både er flink og sjov.

Ikke desto mindre forlyder det, at flere missionsfolk i Agger i mange år har søgt andre steder hen for at gå i kirke, fordi man ikke har kunnet stå inde for Claus Nybos teologi. Ifølge Viggo Iversen har Claus Nybo dog også selv ansvar for, at kirkens højrefløj søger andre steder hen. Her nævner han debatter og skriverier, hvor præsten har været med til at danne skel til den kirkelige højrefløj.

Han nævner ikke eksempler, men Kristeligt Dagblad har fundet et par kommentarer fra præsten i det lokale kirkeblad, der kan virke stødende på mere bogstavtro kristne. Han har blandt andet skrevet, at skabelsesberetningen var ”oldtidsmenneskets enkle forklaring på det, vi kalder big bang”. Han har også taget stilling til debatten om en præst i Sønderjylland, der i 2018 kom i vælten for at have skrevet et kritisk indlæg om evolutionsteorien. Sådan en fundamentalistisk tro hører ikke hjemme inden for folkekirkens ellers brede rummelighed, skrev Claus Nybo dengang i kirkebladet.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at komme i kontakt med et par af tilhængerne, der vil beholde præsten Claus Nybo to år endnu. Det lykkedes ikke, men deres holdninger er til gengæld massivt til stede i debatter på Facebook, hvor mange undrer sig over, hvorfor menighedsrådene ikke vil lytte til de 943 underskrivere, der ifølge en beregning fra støtterne svarer til 76 procent af de stemmeberettigede i de to sogne.

De mener også, at menighedsrådene sidder på et tvivlsomt demokratisk mandat, eftersom der har været fredsvalg ved de sidste valg til menighedsråd. Men det bliver mindre fredeligt i år, hvor flere kritikere vil stille op til menighedsrådsvalget på tirsdag for at få formel magt.

Menighedsrådene i Agger og Vestervig har sendt en indstilling til biskop over Aalborg Stift Henning Toft Bro om, at Claus Nybos stilling skal opslås som en tjenestemandsstilling, når han går på pension. Det er nu biskoppens afgørelse, om han vil lytte til den, eller om stillingen skal slås op som en overenskomstansættelse, hvilket vil give den nuværende præst mulighed for at søge.