Omstridt imam forsvarer udtalelser om jøder

Imam Mundhir Abdallah, der opfordrede til drab på jøder i Nørrebro-moské, affejer kritik. Vestlige medier og politikere angriber islam og muslimer konstant, siger han til Kristeligt Dagblad. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti lægger pres på regeringen for at få imamen på sanktionsliste

Mundhir Abdallah kom i fokus, da Kristeligt Dagblad i sidste uge kunne fortælle, at han ved en fredagsprædiken i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro havde opfordret til drab på jøder.
Mundhir Abdallah kom i fokus, da Kristeligt Dagblad i sidste uge kunne fortælle, at han ved en fredagsprædiken i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro havde opfordret til drab på jøder. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix .

Den omstridte imam Mun-d-hir Abdallah, der i en moské på Nørrebro opfordrede til drab på jøder, svarer nu igen.

I et interview over Facebook med Kristeligt Dagblad afviser han den omfattende kritik, udtalelserne har udløst. Han er udsat for et komplot, mener han.

”Politikerne i den vestlige verden og medierne stopper aldrig med at angribe islam og muslimer. Deres propaganda stopper aldrig. Muslimer er de rigtige ofre, ikke andre. Vores kvinder bliver angrebet, vores moskéer bliver brændt,” skriver Mundhir Abdallah blandt andet.

”Men jeg har fået bred og varm opbakning fra folk alle steder fra. Selv mange fra Danmark. De ved, at mine ord er blevet manipuleret, og de ved, at motivationen for denne kampagne er at forhindre muslimer i at kritisere Israel og de vestlige regeringer, der støtter besættelsen (af Palæstina, red.),” skriver han i Facebook-samtalen med Kristeligt Dagblad.

Mundhir Abdallah kom i fokus, da Kristeligt Dagblad i sidste uge kunne fortælle, at han ved en fredagsprædiken i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro havde opfordret til drab på jøder.

Den omstridte imam, der bor i Libanon, men har familie i Danmark, mener dog ikke, at han har et ansvar for at forhindre antisemitisme blandt muslimer. I 2015 var Masjid Al-Faruq-moskéen, hvor Mundhir Abdallah prædikede, ellers også i søgelyset, da det kom frem, at Omar el-Hussein inden terrorangrebet i København havde besøgt netop denne moské. Også dengang havde en imam opfordret til drab på jøder.

”Der er intet bevis for, at han gjorde dette, fordi han kom i moskéen,” skriver Mundhir Abdallah.

Selvom politikere over en bred kam har krævet indgreb mod Mundhir Abdallah, frygter han ikke fremtiden.

”Jeg har ikke gjort noget forkert,” svarer han på spørgsmålet om, hvorvidt han frygter at havne på den nyligt indførte sanktionsliste over religiøse forkyndere, hvorefter han tilføjer:

”Se, hvordan jeres demokrati virker. I straffer andre på grund af deres tro og politiske holdninger. Denne lovgivning beviser kun svagheden ved jeres demokrati. Folk, der er forskellige, kan ikke leve sammen i det. Så du har to muligheder (som muslim, red.): Enten bliver du totalt integreret, eller også bliver du dræbt, ryger i fængslet eller sendt hjem til, hvor du kommer fra. Og selv der er du ikke i sikkerhed,” skriver Mundhir Abdallah.

Det var netop imamer som Mundhir Abdallah, der var politikernes mål, da regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indførte den såkaldte forkynderlov sidste år. Nu vil Socialdemokratiet på baggrund af sagen om imamens opfordring til jødedrab have lovgivningen set efter i sømmene. Derfor vil partiets retsordfører, Trine Bramsen, bede om et møde med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og kirke- og kulturminister Mette Bock (LA).

”Jeg undrer mig over, at det filter, vi har lavet med den offentlige sanktions- liste, ikke har fået øje på ham og sat begrænsninger for hans virke som imam i Danmark. Derfor vil vi bede ministrene om et møde om denne sag. Vi må se, om vi kan gøre nettet mere finmasket, for det er så urimeligt og frastødende, at sådan en mand kan agere i det frie danske samfund. Listen er jo lavet direkte efter den slags typer, og hvis der skal en anden type overvågning til, så må vi jo se på det,” siger Trine Bramsen.

Udlændinge- og integrationsministeriet vil ikke svare på spørgsmål om den offentlige sanktionsliste, men henviser til Udlændingestyrelsen. Styrelsen vil ikke kommentere den konkrete sag, men henviser til sin hjemmeside, hvor det blandt andet fremgår, at ”en udlænding kan blive optaget på den nationale sanktionsliste, hvis udlændingen i sit virke som religiøs forkynder har udvist en adfærd, der giver grund til at tro, at udlændingen vil udgøre en trussel mod den offentlige orden i Danmark.”

Om dette siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen:

”Den konkrete sag vil jeg ikke sige noget om. Men ud fra de udtalelser, jeg har hørt i tv og ellers omtalt i pressen, lyder det, som om de ytringer skulle være omfattet af sanktionslisten”.

Også Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, mener, at Mund-hir Abdallah bør sættes på sanktionslisten:

”Jeg synes, at vi skal have flere folk på listen og også den konkrete imam her. Og så tager vi i øvrigt gerne en runde mere for at se, om vi kan stramme mere op på lovgivningen. Forkynderloven var første skridt, men næste skridt kunne være at forbyde organisationer som Hizb ut-Tahrir og enkelte moskéer. Men grundlæggende er der ingen, der har påstået, at lovgivningen ville løse alle problemer. Hvis nogen har givet det indtryk, har de taget munden for fuld,” siger Martin Henriksen.