Oplæg om folkekirkens styring: Et kirkeråd skal have klare grænser

Et kirkeråd skal ikke udtale sig om hvad som helst, lyder det fra udvalget, der arbejder med at finde en ny måde, folkekirken kan styres på. Udvalget har i dag præsenteret sit debatoplæg om folkekirkens styring

Hviderusland anholder bombemistænkte
Hviderusland anholder bombemistænkte. Foto: Heine Pedersen Denmark.

(Rettet) I dag begynder debatten for alvor om, hvordan folkekirken fremover skal styres. Det sker ved, at det udvalg, der siden september har arbejdet med spørgsmålet, her til morgen har fremlagt et oplæg med en række forskellige modeller til en ny styringsstruktur.

Oplægget skal bruges som debatoplæg frem til efteråret, hvor udvalget igen tager fat på arbejdet.

DOKUMENTATION: Læs udvalgets debatoplæg (PDF-fil)

Udvalgets debatoplæg blev præsenteret ved et pressemøde i Kirkeministeriet. Her understregede udvalgets formand, Hans Gammeltoft-Hansen, at hvis der fremover skal være et folkekirkeråd, betyder det ikke, at rådet kan eller skal udtale sig om hvad som helst.

Det skal klart beskrives, hvilke kompetencer et folkekirkeråd vil få. Dermed får det også en afgrænsning, sagde Hans Gammeltoft-Hansen ved pressemødet efter et spørgsmål fra Liberal Alliances kirkeordfører Mette Bock.

LÆS OGSÅ: Udvalg åbner for topstyring af folkekirken

Udvalget har fremlagt tre forskellige modeller for en ny måde at styre folkekirken på. I en af modellerne foreslår gruppen, at der bliver nedsat et kirkeråd.

Frem til efteråret bliver der afholdt et debatmøde om udvalgets oplæg i hvert af folkekirkens 10 stifter samt et møde på Bornholm. Møderne bliver afholdt i juni og i sidste halvdel af august.

OVERSIGT: Se alle datoerne for møderne her (PDF-fil)

Når debatmøderne er afholdt, vil udvalget genoptage arbejdet. Inden udgangen af marts 2014 skal udvalget udarbejde sin endelige betænkning til regeringen. Derefter sendes betænkningen i høring, hvorefter de politiske forhandlinger kan begynde.


I denne artikel har der tidligere fremgået en vittighed, som udvalgets formand Hans Gammeltoft-Hansen sagde på pressemødet. Han har ønsket at få vittigheden fjernet fra artiklen, og dette har Kristeligt Dagblad imødekommet.