Opråb: Folkekirken bør prioritere de forfulgte kristne verden over højere

Otte sjællandske præster holder i dag en støttedag for de kristne, der forfølges verden over. Arbejdet for at hjælpe dem fylder for lidt i folkekirken, når man tager problemets omfang i betragtning, siger en af initiativtagerne

Kristne over store dele af verden bliver chikaneret, hånet og ligefrem forfulgt på grund af deres tro. Alligevel er mange almindelige folkekirke-medlemmer i Danmark næppe klar over, hvor galt det står til med deres kristne brødre og søstre rundt om i verden.

Sådan lyder det fra otte sjællandske præster, der i dag inviterer offentligheden til en støttedag for forfulgte kristne. Støttedagen finder sted i Ringsted Sognegård.

”Kristne udgør omkring 80 procent af alle dem, der bliver forfulgt på grund af deres tro rundt om i verden. Det er et alarmerende højt tal. Men mit generelle indtryk er, at mange danskere ikke aner, at kristne stadig bliver forfulgt,” siger Kristian Østergaard, sognepræst i Sorø og en af initiativtagerne til støttedagen.

Han mener, at der bliver gjort for lidt i folkekirken både for at hjælpe de forfulgte og for at gøre opmærksom på problemets størrelse.

”Der bruges meget energi i kirken på at tale om klimaproblemer, hvilket selvfølgelig er nødvendigt og godt. Men det er ikke en specifik kristen sag, for vi er jo alle forpligtet til at passe på klimaet. Anderledes er det med forfulgte kristne, hvor der ligger en særlig forpligtelse for kirken. Hvis den ikke interesserer sig for forfulgte brødre og søstre, er der noget galt,” siger han.

De seneste par år har der været en række tiltag i Danmark for forfulgte kristne. Udenrigsministeriet har fået en enhed med fokus på forfulgte. Den tidligere regering nævnte problemet i regeringsgrundlaget, og tidligere på året opstod der en tænketank med fokus på forfulgte kristne. Man kunne indvende, at der aldrig før har været så meget fokus på problemet. Hvad er det, I savner?

”Det er alt sammen fremragende. Alligevel kan man godt sidde med det indtryk, at så meget bliver der trods alt heller ikke gjort. Især ikke når man sætter det i relation til, hvor stort problemet er. Vi savner, at kristenforfølgelser får en bred folkekirkelig bevågenhed, og at problemet rykkes højere op på prioriteringslisten,” siger Kristian Østergaard.

Hvem er det mere præcist, der bør gøre mere for forfulgte kristne?

”Det bør vi i grunden alle sammen gøre. Alle kristne har en forpligtelse til at få prioriteret det her emne og få talt om det,” siger han og tilføjer, at hans håb er, at de sjællandske præsters initiativ til en støttedag for forfulgte kristne vil knopskyde til andre kirker rundt om i landet.

Hvorfor tror du, at der ikke er større opmærksomhed om problemet?

”Måske er der en form for berøringsangst, for der, hvor forfølgelserne er mest udtalte, er i lande med et flertal af muslimer. Det er der, problemerne er mest alarmerende. Formentlig bliver man bange for at sige noget politisk ukorrekt og tier i stedet om problemet. Det er den tavshedskultur, vi gerne vil gøre op med,” siger han.