Prøv avisen

Optimister går i kirke

Udøvelse af religion kan tilskynde positive livssyn, viser en en undersøgelse Foto: colourbox.com

Kirkegang og optimisme hænger sammen, viser ny undersøgelse fra USA

En ny amerikansk undersøgelse knytter jævnlig deltagelse i gudstjenester sammen med et optimistisk livssyn og mindre tilbøjelighed til depression.

Den viser, at faste medlemmer af en menighed er 56 procent mere tilbøjelige til at rangere over middel på optimismebarometeret og 22 procent mindre tilbøjelige til at lide af depression end personer, der aldrig træder ind ad dørene til kirken, moskeen, templet eller synagogen.

LÆS OGSÅ:
Kirkegang forlænger livet

Spørgeundersøgelsen, der omfatter 93.000 kvinder i alderen 50-79 år, udgives af en række amerikanske sundhedsagenturer og offentliggøres i tidsskriftet Journal of Religion and Health. Den understøtter tidligere forskning, der viser, at jævnlig kirkegang kan fremme den enkeltes fysiske og psykiske trivsel.

Udøvelse af religion kan tilskynde til et positivt verdenssyn, omfatte beroligende ritualer og have andre psykologiske og sociale fordele, konkluderer forskerne bag den nye undersøgelse. De peger på, at muligheden for at tale med en præst, rabbiner eller imam samt kontakten til andre menighedsmedlemmer er med til at skabe en positiv social forankring. Samtidig er kirkegængere mere tilbøjelige end ikke-kirkegængere til at undgå overforbrug af alkohol og tobak, til at konsultere læger og til at træffe andre sunde livsstilsvalg.

Forskerne advarer dog samtidig folk mod at tro, at de automatisk vil blive lykkeligere, hvis blot de skynder sig hen til en gudstjeneste.

Der er en sammenhæng, men det betyder ikke, at der er årsagssammenhæng. Man kan argumentere for, at folk, der er mere optimistiske, er mere draget af religiøs praksis, siger Eliezer Schnall, der er lektor i klinisk psykologi ved Yeshiva University i New York, til nyhedsbureauet Reuters.

Han understreger samtidig, at undersøgelsens svarpersoner er midaldrende og ældre kvinder, og at fordelene ved gudstjenestedeltagelse ikke nødvendigvis gælder yngre mennesker eller mænd.

Tidligere undersøgelser viser, at ældre kvinder er mere tilbøjelige til at deltage i og til at høste de største fordele af det sociale aspekt i kirkegang.